Lounais-Häme

Presidentti kritisoi eduskunnan menettelyä perustuslain muuttamisessa, muutos tulee silti voimaan - puhemiehen mukaan presidentin moitteet otetaan vakavasti

Helsinki
05.10.2018, 14:38

Kotimaa

Eduskunnassa otetaan vakavasti presidentti Sauli Niinistön esittämä kritiikki perustuslain muutoksen käsittelystä, sanoo puhemies Paula Risikko (kok.).
– Virkamiehemme käyvät tätä (presidentin) lausumaa läpi. Sen jälkeen pystytään vasta vetämään johtopäätöksiä, mitä presidentti on tarkoittanut, Risikko sanoi medialle perjantaina.
Eduskunta päätti keskiviikkona muuttaa perustuslain sääntelyä viestisuojasta kiireellisessä menettelyssä. Muutos mahdollistaa tiedustelulakipaketin säätämisen vielä tällä vaalikaudella.
Ehdotus perustuslain kiirehtimisestä meni läpi eduskunnan äänestyksessä reilusti yli vaaditun viiden kuudesosan enemmistöllä. Samassa yhteydessä katsottiin myös itse perustuslain muutos hyväksytyksi.
– Mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi, sanoi puhemies Risikko keskiviikkona eduskunnan istunnossa ennen äänestystä.
Presidentti Niinistö on sitä mieltä, että itse kiireellisyysäänestyksen jälkeen perustuslain muutos olisi vielä erikseen tullut todeta hyväksytyksi eduskunnassa.
– Myös julkisuudessa syntyi nyt virheellistä kuvaa: kiireellisyysäänestystä koskeva äänestys tulkittiin lain sisällöstä äänestämiseksi, Niinistö arvioi perjantaina.

Niinistö: Eduskunnan tahto kiistaton

Puhemies Risikon mukaan keskiviikon istunnon menettelytavoista oli etukäteen keskusteltu perustuslakiasiantuntijoiden kanssa.
– Muun muassa perustuslakiasiantuntija (emeritusprofessori Mikael) Hidén oli nimenomaan suosittanut tämäntyyppistä (ratkaisua), ja virkamiestemme johtopäätökset olivat, että näin voidaan menetellä, Risikko sanoi perjantaina.
Presidentin kriittinen kirjallinen lausuma eduskunnan menettelystä tuli julki lain vahvistamisen yhteydessä perjantaina. Eduskunnan saamasta näpäytyksestä huolimatta Niinistö päätti vahvistaa perustuslain muutoksen.
– Eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn, Niinistö kirjoittaa.
Viestisuojaa koskeva perustuslain muutos astuu voimaan 15. lokakuuta. Muutos mahdollistaa tiedustelulakien käsittelyn vauhdittumisen eduskunnassa.

Demokraatti: Kolme kantelua oikeuskanslerinvirastoon

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro sanoi keskiviikkona, että tiedustelulakiäänestys oli perustuslain kirjaimen vastainen. Lavapuron mukaan perustuslaki edellyttää, että kiireellisyydestä ja perustuslain muutoksesta päätetään erikseen.
Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoi keskiviikkona, että perustuslaki ei edellytä kahta erillistä päätöstä, jos asia oli yksimielinen, eikä vastaesitystä ole esitetty.
Demokraatti-lehti kertoi torstaina, että oikeuskanslerinvirastoon on tehty tiedustelulakiäänestyksestä kolme kantelua. Kanteluiden tekijät haluavat lehden mukaan selvittää, tapahtuiko tiedustelulakiäänestyksessä virhe.

http://demokraatti.fi/tapahtuiko-eduskunnassa-virhe-oikeuskansleri-saanut-3-kantelua-selvittaa-presidentille-etenevan-asian-muutoinkin

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti