Lounais-Häme

Presidentti Niinistö kertoi puhuneensa Pariisissa lyhyesti niin Trumpin kuin Putinin kanssa

Pariisi
11.11.2018, 22:22

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Venäjän välisen ydinasesopimuksen vaarantuminen herättää huolta Euroopan kannalta, sanoo presidentti Sauli Niinistö.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhkaus jättää keskimatkan ohjukset kieltävä sopimus nousi Niinistön mukaan esiin Pariisin rauhanpäivän kulisseissa.
Kaupungissa muistettiin sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan päättymistä tasan sata vuotta sitten.
Eurooppalaisten johtajien lisäksi Niinistö kertoi vaihtaneensa ”muutamia sanoja” Trumpin kanssa kuten myös ”pariinkin otteeseen” Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Kohtaamiset Trumpin ja Putinin kanssa olivat hänen mukaansa sen verran lyhyitä, ettei ydinasesopimuksen kohtalo noussut esiin.
Vuonna 1987 solmittu Inf-sopimus kielsi maasta laukaistavat ohjukset, jotka ulottuvat 500-5 500 kilometriin. Trump on perustellut uhkaustaan sillä, että Venäjä hänen mukaansa rikkoo sopimusta.
Niinistö on kertonut olevansa erittäin huolestunut sekä Start että Inf-sopimusten jatkosta, minkä hän toi esiin myös rauhanfoorumissa Pariisissa sunnuntaina.
– Euroopassa tuntuu olevan aika laajasti samaa huolta kuin minullakin, pariisilaisessa hotellissa toimittajia tavannut Niinistö sanoi.

Trump ja Putin vain kohtasivat

Sunnuntainen rauhanjuhla, jota vietettiin ensin Riemukaarella ja sen jälkeen rauhanfoorumissa, oli kansainvälisen yhteistyön kunnianpalautus. 70 korkeaa johtajaa oli samaan aikaan koolla puhumassa rauhan puolesta.
Niinistö pohdiskeli päivän päätteeksi, että tunnelma oli päivän aikana hyvällä tavalla vakava. Rauhan tärkeydestä on hänen mukaansa hyvä muistuttaa mutta se, kuinka kauan muistutus elää, on toinen kysymys.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti vääränlaisesta kansallistunteesta, nationalismista, joka tarkoittaa oman edun tavoittelua muita ajattelematta.
Ajamalla omaa etua ja ottamatta muita huomioon menetetään Macronin mukaan kansankunnan tärkein ominaisuus eli arvot.
Riemukaarella puhetta kuunteli myös Yhdysvaltain ensisijaisuutta korostanut Trump.
Etukäteen pohdittiin, ehtivätkö Trump ja Putin keskustella juhlallisuuksien kulisseissa, mutta pidempää tapaamista ei ollut järjestetty.
– Varsin kohteliaasti näyttivät toinen toisiaan kohtelevan, Niinistö kertoi.
Trump ei osallistunut rauhanfoorumiin, vaan suuntasi päivän päätteeksi amerikkalaiselle hautausmaalle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic