Lounais-Häme

Presidentti Niinistö korostaa ydinasesopimusten tärkeyttä

Helsinki
05.11.2018, 09:43

Kotimaa

Suomi ottaa aseriisuntakysymykset esiin suurvaltojen kanssa, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingin Säätytalolla puhunut Niinistö sanoi, että kylmän sodan perintönä syntynyt ydinasesopimusjärjestelmä on vaarassa kadota ja sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä.
– Kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi, Niinistö luonnehti.
Niinistö sanoo, että myös Yhdysvaltain ja Venäjän välisessä ydinaseisiin liittyvässä sanailussa Euroopalla on rooli ”mutta ei subjektina vaan objektina”.
– Keskipitkän kantaman ohjukset Venäjällä tai Euroopassa avaavat vaaran lähteen. Sen välttäminen on Euroopalle äärimmäisen tärkeää, Niinistö sanoi.
Niinistön mukaan Suomi on valmis edesauttamaan uuden aseriisuntaan liittyvän neuvottelukierroksen aloittamista.
Niinistö puhui tilaisuudessa myös Suomen Nato-kumppanuussuhteesta. Niinistö piti Naton läsnäoloa Euroopassa ja Itämerellä tärkeänä vakauden lähteenä.
– Suomen ja Ruotsin Nato-kumppanuus on meille arvokas osa kansainvälistä yhteistyötämme.
Niinistön mukaan suurinta roolia julkisuudessa saavat fyysiset yhteisharjoitukset, jollainen on käynnissä paraikaa Norjassa. Niinistö näkee harjoitukset tärkeinä esimerkiksi yhteensopivuuden kehittämisessä.
– Korostan, että kyse on vain ja nimenomaan sotilaallisten kykyjen kenttäharjoittelusta, eikä siitä pidä tehdä turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä, Niinistö sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic