Lounais-Häme

Presidentti Niinistö soitti Stubbille tsemppipuhelun "sori siitä" -kommentin jälkeen - Niinistö päätyi istumaan portaille Turun kirjamessuilla

Turku
06.10.2018, 18:17

Kotimaa

Turun kirjamessujen odotetuimpiin lukeutuvassa keskustelussa presidentti Sauli Niinistö päätyi kritisoimaan osin erittäin tiukasti hänestä syksyn mittaan julkaistuja kirjoja.
Presidentti kohtasi lavalla kolme journalistitaustaista tietokirjailijaa, joiden kirjoista erityisesti Aamulehden toimittajan Lauri Nurmen Mäntyniemen herra ja ex-päätoimittaja Risto Uimosen Sauli Niinistö: tasavallan presidentti kirvoittivat Niinistöltä useita moitteita niissä esitetyistä tapahtumista ja tulkinnoista.
– Niin on tunne kuin elävältä nyljetty, Niinistö kommentoi kirjoja yleisesti.
Niinistö antoi haastatteluja ainoastaan Tuomo Yli-Huttulan tällä viikolla julkaistuun kirjaan. Hän vetosi esimerkiksi kirjaprojektien vaatimaan työmäärään ja mittavaan faktantarkistukseen, mikä vie runsaasti aikaa. Faktoista Niinistöllä olikin yleisesti eniten sanomista.
– Meillä on ymmärtääkseni vain 40 minuuttia aikaa, Niinistö sivalsi, kun Yli-Huttula pyysi häntä kertomaan näkemyksiään kirjojen mahdollisista epätarkkuuksista.
Niinistön mukaan esimerkiksi hänen ja kokoomuksen entisen puheenjohtajan ja pääministerin Aleksander Stubbin välit ovat paremmat kuin kirjoissa on annettu ymmärtää. Niinistö nosti esiin tapauksen, jossa Stubb valtiovarainministerinä vuonna 2015 väitti kyselytunnilla, että 90 prosenttia kiistanalaiseen hallintarekisteriin annetuista lausunnoista olisi ollut myönteisiä. Todellisuudessa myönteisiä lausuntoja oli noin 10 prosenttia ja Stubb pahoitteli virhettään ylimalkaisesti.
– Stubbille kävi se vahinko eduskunnassa, että hän meni sanomaan jotain prosenttiosuuksia (…) ja jälkeen hän sitten sanoi, että sori vaan siitä. Mä olen sellainen, että helposti tulee mieleen, että nyt tuo kaveri on vaikeuksissa. Ja niinpä mä soitin hänelle sen vuoksi, että tiesin, että häntä harmittaa. Minä toivoin, että soittoni jollakin tavalla auttaisi, Niinistö kertoi.
Niinistö nosti esiin myös sanotun Putin-tapaamiskiellon, joka länsimaissa kohdistui Venäjän presidenttiin Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014. Nurmen ja Matti Mörttisen yhdessä kirjoittamaa teosta Niinistö moitti esimerkiksi kesäisen Sotshin vierailun kehystämisestä ”välistävedoksi” tapaamisasiassa. Niinistö puolestaan kertoi informoineensa vierailusta laajasti niin Euroopan kuin Suomenkin keskeisiä poliitikkoja.

”Suomessa ei yleensä ole analysoitu vallassa olevien toimintaa”

Presidentin nauttima kansansuosio kävi ilmi myös keskustelussa: yleisö taputti ja nauroi lähinnä vain Niinistön sanomisille.
Lauri Nurmen mukaan tarve ajankohtaiskirjallisuudelle syntyy esimerkiksi siitä, että Suomessa ei yleensä ole analysoitu vallassa olevien toimintaa heidän vielä ollessaan vallassa. Niinistö sanoikin heti keskustelussa toivovansa, että ”olisi ensin saanut hommansa tehtyä ja sitä lähdetään arvioimaan vasta sitten”.
– Kun Sauli Niinistö presidenttinä nauttii 62 prosentin kansansuosiota, on sillä monenlaisia heijastusvaikutuksia yhteiskuntaan. Yksi niistä on valtava tiedon halu häneen ja hänen elämäntaipaleeseensa liittyen, Nurmi muistutti.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti