Lounais-Häme

Presidentti Niinistö suhtautui Turun saariston maakauppoihin epäilevästi jo vuosia sitten

Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa suhtautuneensa epäilevästi Turun saariston maakauppoja kohtaan jo vuosia sitten.

Niinistö kommentoi illalla New Yorkissa suomalaistoimittajille sekä maakauppoja yleisellä tasolla että viikonlopun viranomaisoperaatiota Turun saaristossa.

YK:n yleiskokouksen lehdistötilaisuudessa Niinistö korosti, että maakaupat ja teennäisyhtiöt viittaavat siihen, että Suomen lainsäädäntöä pitäisi muuttaa.

– Tämä ei ole välttämättä turvallisuuskysymys, mutta tämä on suuri fiskaalinen kysymys, Niinistö totesi.

– Minulla alkaa olla tunne, että eletään taas niitä aikoja, kun olin enemmän juristin roolissa kauhistelemassa 90-luvun alussa. Silloin teennäisyhtiöitä alkoi syntyä kuin sieniä sateella. Niiden nimissä toimi usein bulvaani ja todelliset taustatekijät pysyivät piilossa. Minusta tuntuu, että meidän pitäisi käydä koko lainsäädäntö nyt läpi.Maakauppa strategisten paikkojen läheltä vaatisi vastaisuudessa lupaprosessinPresidentin mukaan Suomessa oltiin kenties liiankin avoimia, kun maakauppoja koskevia säännöksiä haluttiin vapauttaa vuosituhannen vaihteessa.

– Maailma ei ehkä ollutkaan sitten ihan niin avoin ja kaunis paikka kuin me ajattelimme, Niinistö sanoi.

Suomi ei saa olla niin avoin, ettei se muistaisi suojella itse omaa avoimuuttaan, presidentti muistutti.

Presidentti kertoi kannattavansa suoja-alueita kriittisten alueiden ympärille, joiden sisältä kiinteistöjen ja tonttien ostaminen olisi luvanvaraista.

Puolustusministeriössä on valmistelussa lakiesitys, joka antaisi ehkä mahdollisuuksia suojata kriittisten alueiden ympäristöjä, presidentti lisäsi.

– On erittäin hyvä, että sellaista valmistelua tehdään.”Rikosten selvittämisellä ei voi olla vaikutusta ulkoisiin suhteisiimme”Niinistö kertoi saaneensa tiedon keskusrikospoliisin Turun saariston talousrikostutkinnasta hyvissä ajoin ennen operaation alkamista.

– Viranomaiset haluavat olla asioistaan aika varmoja, kun lähdetään tällaisiin operaatioihin.

Itse operaatiota ja sen tuloksia presidentti kommentoi lyhytsanaisesti, huomauttaen, että rikostutkinta on kesken.

– Kyseessä on rikosoikeudellinen epäily rahanpesusta ja veropetoksista, hän sanoi ja lisäsi myöhemmin toimittajille:

– Niin kuin on nähty, eivät epäilyt taida ihan aiheettomia olla.

Niinistön mukaan vaikutusta Suomen ulkosuhteisiin ei operaatiolla voi olla.

– Jos Suomi selvittää täällä tapahtuneita rikoksia, ei sillä voi olla mitään vaikutusta meidän ulkoisiin suhteisiin.

Operaatio presidentin mukaan kuitenkin antaa ”selvän signaalin siitä, että Suomessa pimeisiin asioihin tartutaan”.Sisäministeri Mykkänen pitää tärkeänä lakihanketta kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissaSuomen on päästävä puuttumaan aiempaa tehokkaammin kiinteistökauppoihin, joissa turvallisuuden kannalta tärkeiltä alueilta siirtyy tontteja tai kiinteistöjä ulkomaiseen omistukseen, arvioi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Mykkänen pitää valmistelussa olevaa hallituksen esitystä kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa hyvin perusteltuna.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on kertonut, että esitys on tarkoitus viedä eduskuntaan marraskuussa.

Puolustusministeriössä on kaavailtu muun muassa, että Eta-alueen ulkopuolinen ostaja tarvitsisi tulevaisuudessa luvan kiinteistön ostamiseen, jos se on strategisen kohteen lähellä.

Suunnitelmien mukaan valtio on saamassa etuosto-oikeuden esimerkiksi, jos ostettava kiinteistö sijaitsisi maanpuolustuksen, rajaturvallisuuden ja rajavalvonnan tai alueellisen koskemattomuuden turvaamisen kannalta merkittävällä alueella.

– Jos on erityisen olennainen kohde, niin tietyissä tilanteissa voi olla perusteltua, että valtio hankkii sen omistukseensa, jotta nämä välillä vaikeasti havaittavat vääriin käsiin siirtymiset voidaan välttää, Mykkänen sanoo.

Elokuussa Mykkänen kommentoi Helsingin Sanomille, että turvallisuusselvitysten tekemistä ulkomaalaisista kiinteistöostajista voitaisiin tehostaa ilman lainsäädännön muuttamista. Tuolloin hän sanoi myös, että on tärkeä pystyä valvomaan, ketkä ostavat kiinteistöjä ja tontteja turvallisuuden kannalta kriittisten solmukohtien lähistöltä.

Nyt Mykkänen kertoo, että hänen mielensä ei ole muuttunut sen suhteen, että tehostamisen tarvetta on.

– Työryhmä on päässyt yksimieliseen esitykseen siitä, että tällä hallituksen esityksellä voidaan näitä keinoja luoda, en pidä sitä mitenkään siis tarpeettomana, Mykkänen sanoo.Sisäministeri tiesi Turun operaatiosta etukäteenViikonlopun jättioperaatio Turun saaristossa toteutettiin Mykkäsen mukaan suunnitelmien mukaisesti.

– Siihen liittyen on saatu relevanttia aineistoa, jota nyt käydään lävitse. Nyt olemme esitutkintavaiheessa ja poliisi tekee työtään normaalisti.

Mykkänen kertoo saaneensa tiedon operaatiosta etukäteen, koska kyseessä oli poikkeuksellisen suuri kotietsintä.

– Tämän kokoluokan ilmiöistä poliisilain mukaan poliisiylijohtajalla on velvollisuus pitää sisäministeri tietoisena, ja tämän tyyppiset käydään kyllä läpi.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic