Lounais-Häme

Presidentti Niinistö Trumpin YK-puheesta: Hiljaisuus ilmastonmuutoksesta pisti korvaan

New York
25.09.2018, 20:25

Ulkomaat

Presidentti Sauli Niinistön mukaan oli ”korviin pistävää”, ettei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maininnut sanallakaan ilmastonmuutosta YK:n puheessaan. Niinistö kommentoi Trumpin puhetta suomalaismedialle New Yorkissa heti Trumpin puheen jälkeen.
Niinistö sanoi, että Trumpin puheessa oli mielenkiintoinen osuus se, mikä siitä puuttui. Niinistön mukaan olisi vähintään voinut odottaa mainintaa ilmastonmuutoksesta, kun Trump lähti liikkeelle huolilla siitä, minkälaisen maailman luovutamme lapsillemme. Nyt se jäi kokonaan syrjään.
Niinistö aikoo omassa kansallisessa puheenvuorossaan korostaa kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä muun muassa ilmastonmuutoksen osalta.
Niinistön mukaan Trumpin puhe YK:ssa korosti Yhdysvaltain ja Iranin tulehtuneita välejä. Niinistön mukaan Iran sai kovaa tekstiä ja tilanne on pahasti tulehtunut.
Trump vetosi muihin maihin ja ehdotti Iranin eristämistä.
Niinistön mukaan Yhdysvaltain tulevilla Iran-pakotteilla voi olla myös talousvaikutuksia Suomeen

Trump haukkui Opecin ja NordStream-putken

Presidentti Donald Trump on YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessaan varoittanut Saksaa rakenteilla olevasta NordStream 2 -kaasuputkesta. Trumpin mukaan putken rakentaminen tekee Saksan ”täysin riippuvaiseksi” Venäjästä.
Trump arvosteli kovin sanoin myös öljyntuottajamaiden järjestöä Opecia ja vaati sen jäsenmaita laskemaan öljyn hintaa. Presidentin mukaan Opec-maat ”ryöstävät maailmaa” korkeilla hinnoilla.
Puheessaan Trump ilmoitti myös, että Yhdysvallat aikoo tarkastella uudelleen kansainvälistä apuaan ja sanoi, että jatkossa Yhdysvallat aikoo antaa apua vain ”ystävilleen”.
– Yhdysvallat on maailman suurin kansainvälisen avun antaja. Me annamme paljon muille, mutta harvat antavat meille mitään, Trump moitti.
Myös YK:n rahoituksessa pitäisi siirtyä enemmän valinnaisiin maksuihin, Trump esitti. Nykyisin YK saa noin neljänneksen rahoituksestaan Yhdysvalloilta.

Salissa naurettiin Trumpin omakehulle

Trump keskittyi puheessaan tuttuihin aiheisiin puolustaen kauppapolitiikkaansa ja Kiinalle määrättyjä lisätulleja. Monet puheen teemoista oli selvästi suunnattu kotimaiselle yleisölle ennen marraskuun alussa pidettäviä välivaaleja.
Puheen alkuvaiheessa Trump keskittyi kehumaan Yhdysvaltojen talouskehitystä ja hallintonsa saavutuksia.
– Minun hallintoni on saanut aikaan enemmän kuin melkein mikään muu hallinto maamme historiassa, Trump julisti.
Yleiskokouksen kokoussali hörähti tässä kohtaa nauramaan.
– Tuota reaktiota en odottanut, mutta se on ihan OK, Trump sanoi hiukan hämmentyneen oloisena.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti