Lounais-Häme

Presidentti Niinistö tyrmää blogissaan Mörttisen ja Nurmen kirjan pohjalta esitetyt väitteet

Helsinki
15.08.2018, 19:51

Kotimaa

Presidentti Sauli Niinistö kiistää presidentin kanslian nettisivuillaMatti Mörttisen ja Lauri Nurmen tuoreen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan pohjalta esitetyt väitteet.
Niinistö kiistää muun muassa väitteet siitä, että olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.
– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.
Niinistön mukaan Fortum-asia on puitu perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta asiasta. Niinistö viittaa silloisen elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vastaukseen vasemmistoliiton kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen. Vastauksessaan Rehn kiisti hallituksen painostaneen Fortumia lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen.
Niinistö kummeksuu myös kirjan väitteitä siitä, että Niinistön ja työmarkkinajohtajien tapaaminen joulukuussa 2015 olisi ollut salainen. Niinistön mukaan tapaamista ei salattu.
Niinistö kertoo saaneensa syksyllä 2015 yhteydenoton molemmilta työmarkkinaosapuolilta yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi.
Niinistö kertoo puhuneensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa ja kutsuneensa osapuolet Mäntyniemeen pääministerin esitettyä myönteisen kantansa.
– Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus. Halusin korostaa varsin heikkoa taloustilannettamme, ja kaikki olivat siitä samaa mieltä, Niinistö kirjoittaa.
Niinistö muistuttaa, että hän käsitteli työmarkkinatilannetta myös muutamaa viikkoa myöhemmin uudenvuodenpuheessaan.
– Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta, Niinistö kirjoittaa.

Fortum Fennovoimaan liittyvästä painostusväitteestä: ”Firman oma päätös”

Energiayhtiö Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunne sanoo STT:lle, että päätös lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen oli tehty Fortumin omista lähtökohdista.
Kysymykseen siitä, oliko presidentti Sauli Niinistö painostanut Fortumia lähtemään osaomistajaksi Fennovoimaan, Suurmunne vastaa, että päätös oli tehty ”Fortumin omista lähtökohdista ja firman edun kannalta laajasti harkiten”.
– Kyllä tämä oli ihan firman oma päätös, Suurmunne sanoo.
Myös kysymykseen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen mahdollisesta painostuksesta Suurmunne vastaa samaan tapaan.
– Totta kai tällaisissa isoissa päätöksissä käydään laajoja yhteiskunnallisia keskusteluja, mutta kyllä tuo päätös on ihan Fortumin oma ja Fortumin omista lähtökohdista tehty.
Fortum kertoi elokuussa 2015 osallistuvansa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen 6,6 prosentin osuudella


Korjattu aiempaa uutista klo 17.55: Niinistö kiistää kirjan pohjalta esitetyt painostusväitteet, ei kirjan painostusväitteitä.

http://www.tpk.fi/Public/default.aspx?contentid=377477&culture=fi-FI

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti