Lounais-Häme

Presidentti Xi vakuuttaa Kiinan jatkavan talouden avaamista ja tuonnin helpottamista

Shanghai
05.11.2018, 07:51

Talous

Kiinan presidentti Xi Jinping vakuuttaa maan jatkavan talouden avaamista ja tuonnin helpottamista ulkomailta.
Xi avasi maanantaina Shanghaissa kansainväliset tuontimessut, jotka ovat yksi Kiinan tärkeimmistä poliittisista tapahtumista tänä vuonna. Xin mukaan tapahtuma osoittaa, että Kiina on valmis lisäämään tuontia ja vähentämään kaupan ylijäämää muiden maiden kanssa. Kauppasodaksi yltynyt tullitaistelu Yhdysvaltain kanssa on lisännyt Kiinan paineita säilyttää hyvät välit muihin kauppakumppaneihinsa.
Kiina on saanut länsimaisilta yrityksiltä kasvavaa kritiikkiä muun muassa siitä, että maa suosii markkinoillaan kotimaisia yrityksiä ulkomaisten toimijoiden kustannuksella. Ulkomaisilta yrityksiltä vaaditaan muun muassa yhteisiä hankkeita kiinalaisten kumppanien kanssa ja toimintaa rajoitetaan mittavalla byrokratialla.
Xi lupasi myös Kiinan kiristävän rangaistuksia immateriaalioikeuksien loukkauksista. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on syyttänyt Kiinaa toistuvasti muun muassa amerikkalaisten teknologiayritysten aineettoman omaisuuden varastamisesta.
Xi moitti puheessaan epäsuorasti Trumpia tuomitsemalla protektionismin ja vastakkainasettelun hakemisen. Hän tähdensi, että valtioiden tulisi korjata oma pesänsä ennen toisten haukkumista.
– Heidän ei pitäisi vain osoitella sormellaan muita ohittaakseen omat ongelmansa, Xi sanoi.
Järjestäjien mukaan Shanghain messuille osallistuu yli 3 000 ulkomaista yritystä 130 eri maasta. Paikalla on myös useita suomalaisyrityksiä.
Tapahtumaan osallistuu myös useiden maiden valtionjohtoa. Venäjältä paikalla on pääministeri Dmitri Medvedev. Yhdysvallat ei aio lähettää paikalle korkean tason edustusta.
Yhdysvaltain ja EU:n elinkeinoelämän etujärjestöt Kiinassa sekä Ranskan ja Saksan Pekingin-suurlähettiläät vaativat viime viikolla Kiinaa ilmoittamaan tapahtumassa konkreettisesta suunnanmuutoksesta. Heidän mukaansa Kiina antaa liian usein tyhjiä lupauksia.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti