Lounais-Häme Jokioinen

Pride-liputus puhutti Jokioisten valtuutettuja - Näin valtuutetut äänestivät

Perussuomalaisiin siirtynyt Rami Lehtinen kaipasi symbolisten tekojen sijaan oikeita tekoja.
Jokioisten kunnanvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa Paanan koulun ruokasalissa. Kuva: Ami Laaksonen
Jokioisten kunnanvaltuusto kokoontui ensimmäistä kertaa Paanan koulun ruokasalissa. Kuva: Ami Laaksonen

Valtuustoaloite Pride-liputuksesta puhutti Jokioisten kunnanvaltuutettuja keskiviikon kokouksessa. Valtuutetut käyttivät useita puheenvuoroja sekä liputuksen puolesta että sitä vastaan.

Kunnanhallitus oli jo kertaalleen päättänyt äänestyksen jälkeen, ettei Jokioinen nosta pride-lippua salkoon. Valtuutettu Ursula Mansikka (vihr.) teki valtuustoaloitteen, että kunta liputtaisi sateenkaarilipuilla pride-viikon aikana. Mansikka teki saman esityksen valtuuston kokouksessa ja sai kannatusta Tarja Kirkkola-Heleniukselta (vas.), joten asiasta päädyttiin äänestämään. Valtuusto päätti äänin 16–11, ettei Jokioisilla liputeta.

Pride-liputuksen puolesta äänestivät vihreiden Ursula Mansikka ja Leena Puura, vasemmistoliiton Jukka Heinämäki, Petri Lehtonen, Tarja Kirkkola-Helenius, Pauli Myllyoja ja Charlotte Nummenranta, kokoomuksen Jussi Tiensuu ja Elina Kiiski, demareiden Emmi Romppainen sekä keskustan Satu Saarinen.

Liputusta vastaan äänestivät kokoomuksen Martti Esala, perussuomalaisten Petri Into ja Rami Lehtinen, keskustan Timo Heikkilä, Matti Könkö, Pauli Marttila, Satu Nurmi, Petri Okkonen, Sakari Raiskio ja Kirsi Räisänen sekä demarien Jorma Hacklin, Jyrki Kanerva, Petri Lehti, Eija Sakkinen, Niina Stenberg ja Marja Widén.

Mansikka piti hyvänä asiana, että liputuksesta keskustellaan, mutta toisaalta hän koki, että asia on saanut liikaa myös negatiivista huomiota ja vienyt resursseja. Mansikka huomautti, ettei Jokioisten kunta ole linjannut, liputtaako se suositusten pohjalta, vai ohjaako sisäministeriö liputuksia.

– Liputus muistuttaa kaikkien ihmisoikeuksista, Mansikka näki.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Joose Ojala toi nuvan terveiset.

– Kun yksi seudun kunnista eli Forssa liputtaa, olisi automaatio, että muutkin kunnat liputtaisivat, Ojala totesi.

Kirkkola-Helenius ehdotti, että liput voisivat liehua Humppilantien sillan kohdalla.

Energia symbolien sijaan tekoihin

Monessa liputusta vastaan olleessa kommentissa muistutettiin, ettei liputuksen vastustaminen tarkoita, että oltaisiin tasavertaisuutta tai tasa-arvoa vastaan. Jyrki Kanerva (sd.) muistutti, että Jokioisten kunnan strategiassa todetaan, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti.

– Pride mielletään seksuaalivähemmistöjen edustajaksi. Onko kunnan tehtävä liputtaa kaikkien vähemmistöjen puolesta, Kanerva kysyi.

Myös Pauli Marttila (kesk.) totesi, että yhden vähemmistön puolesta liputettaessa pitäisi liputtaa muidenkin puolesta. Nuorisovaltuuston Joose Ojala kysyi, liputtavatko pride-viikolla liputtavat kunnat myös muiden vähemmistöjen puolesta.

Emmi Romppainen (sd.) toivoi, että keskustelua käytäisiin tietopohjalta.

– On väärinymmärryksiä siitä, mitä liputuksella pyritään saamaan aikaan. Kyse on yhdenvertaisuudesta. On vanhanaikaista ajatella, että pride liittyy vain seksuaalisuuteen. Emmekä me ajattele, että liputusta vastustavat olisivat tasa-arvoa vastan, Romppainen totesi.

Perussuomalaisiin siirtyneen Rami Lehtisen mielestä pride-lipusta ei voi tehdä yleistä vähemmistöjä edustavaa lippua, vaikka kulkue sitä olisikin.

– Jospa kunnanhallituksessa ja -valtuustossa käydyn keskustelun energia olisi käytetty vähemmistöjen ongelmien selvittämiseen ja parantamiseen. Se olisi paljon tärkeämpää kuin liputuksen kaltaiset symboliset teot, Lehtinen näki.

Martti Esala (kok.) huomautti, ettei Jokioinen poikkea muista pienistä maalaiskunnista, jos se ei liputa. Liputuksia on hänen mukaansa lähinnä kunnissa, joissa on myös pride-kulkueita. Esala näki, että liputusten pitäisi olla yleisesti hyväksyttyjä.

– Jos suuri osa on liputusta vastaan, se saattaa kääntyä itseämme vastaan, Esala sanoi.

Vuokrataloyhtiö laitettava ruotuun

Valtuusto päätti myöntää Pikku-Liesjärven leirikeskuksen saneeraustöihin 15000 lisämäärarahan, jolloin kokonaissummaksi tulee 50000 euroa. Leena Puura (vihr.) kysyi, kuuluuko lentokuvauksiin käytetty 100 000 euroa teknisen toimen investoirahoihin, vai onko se ylimääräistä rahaa. Hän myös väitti, ettei kyseistä summaa löydy investointisuunnitelmasta.

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli Marttila vastasi, ettei lentokuvauksille löydy paljoa tekijöitä ja ne on järkevä tehdä nyt, kun käyttöaste on koronan johdosta nollissa. Tarja Kirkkola-Heleniuksen mukaan kuvauksiin on varattu budjetissa 120 000 euroa.

Kiinteistö oy Jokioisen Vuokra-asuntojen lainaehtoja muutettiin. Kunta myöntää yhtiön alkupääomaltaan 360 000 euron lainalle lyhennysvapaata, kunnes valtionkonttorin aravalaina on loppuun maksettu eli vuoden 2025 loppuun. Omien varojen korkoa eikä mahdollisia viivästyskorkoja peritä vuoteen 2034 asti.

Lehtinen totesi, ettei kunnan omaisuutta saisi hoitaa, kuten tätä yhtiötä on hoidettu. Yhtiön on Lehtisen mukaan jatkossa pärjättävä omillaan. Ursula Mansikka komppasi Lehtistä ja vaati yhtiöltä sovittuja ryhtiliikkeitä.

Valtuusto myönsi Sirpa Larkolle (kesk.) eron luottamustehtävistä henkilökohtaisista syistä. Valtuustoon nousee loppukauden ajaksi Matti Könkö ja kunnanhallituksen varajäseneksi Kirsi Räisänen. FL

 

EDIT: Juttuun lisätty torstaina kello 13.44 äänestyskäyttäytyminen. 

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic