Lounais-Häme

Professorinkin työtavat muuttuvat

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten toimipisteen punatiilisen laitosalueen seinässä on vielä toistaiseksi isot MTT-kirjaimet. Kirjaimet häviävät seinästä samalla, kun sisätilat laitetaan uusiksi.

-Kaikilla ei kohta enää välttämättä ole omaa työpistettä. Tänne tulee tiimityöskentelytilaa, Luken kiinteistöpäällikkö Pauli Sillman esittelee yhden hengen huoneita, joiden ovien pielessä on nimikyltit ja liikennevalot.

Kesäloma-aikaan huoneet ovat tyhjillään, mutta Sillmanin mukaan huoneet ovat usein tyhjillään. Se ei johdu siitä, että Lukessa olisi niin vähän työntekijöitä vaan siitä, että 40 prosenttia työntekijöistä on suurimman osan työpäivästään jossain muualla kuin omissa huoneissaan.

-Kokoushuoneet ovat usein varattuja tai sitten tutkijat ja professorit ovat joko maailmalla tai pellolla.

Mielikuva yksinäisestä tutkijasta kammiossaan on siis auttamatta vanha.

-Kyllä tänne tulee vetäytymishuoneitakin, Sillman lohduttaa mielikuvaa.

Luken projektipäällikkö Pirkko Hintsanen huomauttaa, että toimintatapojen muutos on suuri.

-Henkilöstöltä on kysytty mielipiteitä ja ne on myös otettu huomioon suunnittelutyössä. Ihmiset sopeutuvat muutoksiin pikkuhiljaa, Hintsanen tietää ja lisää, että Lukessa otetaan aktiivisesti kantaa suunnitelmiin.

Hän toteaa, että samanlainen myllerrys on käynnissä kaikissa valtion tutkimuslaitoksissa.

Avokonttorit ja videoneuvottelut ovat arkea työpaikoilla.

-Työntekijät ovat helpottuneita, ettei heidän tarvitse lähteä Helsinkiin parin tunnin palaveria varten, Sillman sanoo videoneuvotteluskriinien äärellä.

Luken toimintaa on viilattu leikattuun budjettiin sopivaan kuntoon koko sen ensimmäisen puolentoista vuoden olemassaolon aikana.

Yt-neuvottelut saatiin viime syksynä päätökseen. Sen jälkeen on valmistunut muutossuunnitelma, joka vähentää toimipaikkojen määrää 35:sta 25:een ensi vuoden loppuun mennessä.

11 toimipaikkaa lakkautetaan ja Kokkolaan perustetaan uusi yksikkö.

-Toimipaikkamuutokset eivät varsinaisesti koske Jokioista, mutta sielläkin järjestellään toimitiloja, Luken kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila selventää.

Jokioisten toimipaikka on Luken toiseksi suurin. Suurin on pääkaupunkiseudulla. Jokioisten perässä seuraavat Joensuu ja Oulu.

Helsingin seudulla toimintaa keskitetään Viikin ja Otaniemen kampuksille. Luke luopuu Vantaan Jokiniemen ja Helsingin Vallilan toimitiloista.

Lopullisia päätöksiä Jokioisten tilaratkaisuista ei ole vielä tehty. Suunnittelu on parhaillaan käynnissä ja muutokset astuvat voimaan ensi vuoden aikana.

Joistakin tiloista on jo luovuttu.

-Etätyön tekeminen on Lukessa yleistä ja uskon sen edelleen lisääntyvän.

Laurila toteaa, että työ on ylipäätään muuttumassa entistä liikkuvampaan suuntaan.

-Muutosta tukeva tekniikka on riittävän kehittynyttä.

Jokioisilla on tällä hetkellä noin 340 työntekijää. Viime syksyn yt-neuvottelujen seurauksena Jokioisilta irtisanottiin 43 työntekijää.

Laurilan mukaan Luken talous on nyt tasapainossa, joten nykyinen työntekijämäärä säilyy. Työntekijöitä on kaikkiaan noin 1300 eri puolilla Suomea.

-Uuden laitoksen toiminnan aloittaminen irtisanomisilla oli vaikeaa, Laurila harmittelee viime vuoden yt-neuvotteluita.

Hän lisää, että syy vähennyksiin johtui siitä, että Luken budjetti pienentyi neljänneksellä aiemmasta.

Luke syntyi, kun MTT, Metsäntutkimuslaitos, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos ja tietopalvelukeskus Tiken tilastotoiminnot yhdistyivät.

-Sopeuttaminen tehtiin ensivaiheessa pääosin henkilöstövähennyksinä, mutta nyt henkilöstöstä pidetään kiinni ja säästöt tehdään infrasta, Laurila summaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic