Lounais-Häme

Professorit Auerin vaateista: Saa tuntuvat korvaukset, mutta ei kaikkea

 

Vapaudenmenetyksestään suuria korvauksia hakeva Anneli Auer saa todennäköisesti mittavat korvaukset kärsimyksistään. Ei kuitenkaan 2 500 euroa vuorokaudelta.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände

Helsingin yliopistosta pitää epätodennäköisenä, että Auerin vaatimus 2 500 euron päiväkorvauksesta menisi Valtiokonttorissa läpi.

– Se on yläkanttiin. Sitä hän ei tule saamaan, Frände sanoo.

Sen sijaan Frände ennakoi, että Auer saa vapaudenmenetyksestään suuremmat korvaukset kuin tavanomaiset 100–150 euroa päivältä.

– Valtiokonttorissa on varauduttu neuvottelemaan tavallista suuremmasta korvaussummasta, Frände arvioi.

Samoilla linjoilla on rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

– Valtio maksanee tällä kertaa merkittävät korvaukset, Tolvanen toteaa.

Korkeat korvausvaatimukset ovat Tolvasen mukaan perusteltuja, sillä Ulvilan surman käsittely oli prosessina pitkä, sai laajaa julkisuutta ja syyte oli erittäin vakava.

Tolvanen muistuttaa, että Auer vapautettiin syytteistä. Kärsimysperusteita voivat Tolvasen mukaan olla myös ero lapsista.

Fränden mukaan sekä julkisuus että prosessin pituus ovat joka tapauksessa vaikuttaneet korvausvaatimusten suuruuteen.

– Siksi asianajaja on laittanut riman korkealle, että päästään neuvottelemaan, Frände toteaa.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi, että Auerin korvausvaatimus on ehkä korkein, mitä Suomessa on koskaan esitetty.

Myös Tolvanen yllättyi vaatimuksen suuruudesta. Tolvanen arvioi, että korvausvaatimus olisi ollut alle tuhat euroa.

Nuotion mukaan Auer on oikeutettu saamaan korvauksia.

– Mutta on tärkeää, että korvausten taso määräytyy oikeudellisten periaatteiden ja vakiintuneen käytännön mukaisesti, Nuotio toteaa.

Bodom-oikeudenkäynnissä syyttömäksi todettu Nils Gustafsson sai vuonna 2006 yhdeltä vangitsemisvuorokaudelta 300 euroa korvausta.

Auerin asianajaja Juha Manner kertoi perjantaina tiedotteessa, että Auer on jättänyt Ulvilan murhajuttuun liittyvästä vapaudenmenetyksestä yli kolmen miljoonan euron korvaushakemuksen Valtiokonttorille.

Korvausvaatimus 1 048 päivän vapaudenmenetyksestä on 2 620 000 euroa. Päivää kohden korvausvaade on 2 500 euroa.

Lisäksi Auer vaatii 400 000 euron korvausta yritystoimintaansa liittyvien tulojen vähentymisestä. Auerin vaatimukset kärsimyksistä ja tulojen vähentymisestä ovat yhteensä 3 020 000 euroa.

Frände epäilee, että Ulvilan murhamysteeri ei selviä koskaan. Ainoa tapa saada asiaan ratkaisu, olisi hänen mukaansa pitävä dna-näyte, jolla syyllisyys pystyttäisiin osoittamaan.

Hovioikeus vapautti Auerin helmikuussa 2015 syytteistä miehensä murhaan. Auerin puoliso surmattiin Ulvilassa perheen kotona joulukuussa 2006.

Valtiokonttorin odotetaan käsittelevän Auerin korvausvaatimuksen alkusyksystä. Valtiokonttorin päätöksestä voi hakea muutosta käräjäoikeudessa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic