Lounais-Häme Tammela

Professori Heikki Ojalle ja Universumille tiedonjulkistuspalkinto, elämäntyöpalkinto Kaisa Häkkiselle

Professori Heikki Oja luennoi tähtitieteestä Tammelan kirjastossa syksyllä 2017.

Tammelassa asuvalle professori Heikki Ojalle ja hänen teokselleen Universumi on myönnetty palkinto esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen luovutti Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon ja seitsemän esimerkillisen tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa keskiviikkona Säätytalolla Helsingissä.

Palkinnon perusteluiden mukaan tammelalaisen Ojan teos Universumi on kattava, upeasti kuvitettu ja selkeästi kirjoitettu tietokirja universumin tarinasta ja maailmankaikkeudesta kokonaisuutena.

Teos kuvaa, miten tähtitieteellinen maailmankuva on kehittynyt nykyiseen muotoonsa ja esittelee uusinta tietoa. Avaruuden ilmiöt käydään läpi edeten lähiavaruudesta, planeettakunnasta, tähtiavaruuteen, galaksimaailmaan ja universumin suurimman mittakaavan ilmiöihin.

– Kukin ilmiö on ytimekkäästi käsitelty yhdellä hienosti kuvitetulla aukeamalla siten, että lukijalle syntyy kokonaiskuva universumin historiasta ja sen tapahtumien huikeasta kirjosta. Kirja tarjoaa myös katsauksen siihen, miten tähtitaivaan tutkiminen etenee, perusteluissa todetaan.

 

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna professori Kaisa Häkkiselle merkittävästä ja ahkerasta tiedonjulkistamisesta kielihistorian elävöittäjänä.

Professori Kaisa Häkkinen on suomen kielen ja sukukielten tutkija. Hänen erikoisalaansa on kielihistoria. Hän on tutkinut sekä kielen esihistoriallisia varhaisvaiheita, että kirjoitetun ajan historiaa Agricolasta 1800-luvulle saakka.

Häkkinen on ansioitunut sanaston tutkijana. Hän on laatinut suurelle yleisölle tarkoitetun suomen kielen etymologisen sanakirjan, josta on helppo tarkistaa, millaisia polkuja tämän päivän sanasto on kulkenut. Häkkinen on pitänyt vuosikymmenet sananselityspalstaa Tiede-lehdessä ja pitänyt lukuisia yleisöluentoja.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myöntää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on OKM:n asiantuntijaelin, joka seuraa tieteen, taiteen ja tekniikan eri alojen saavutuksia Suomessa ja ulkomailla. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic