Lounais-Häme

Protokolla tutuksi itsenäisyysjuhlassa

Katso silmiin, kättele reippaasti, toivota hyvää itsenäisyyspäivää.

Tällaisia ohjeita Heikan koulun oppilaat saivat itsenäisyyspäivän vastaanoton kättelyyn.

Koulu järjesti torstaina itsenäisyyspäivän konsertin, jossa oppilaat pääsivät harjoittelemaan juhlien muodollisuuksia ja protokollaa käytännössä. Oppilailta odotettiin juhliin sopivaa asiallista pukeutumista ja käytöstä. Oppilaat esittivät konsertissa sellaisia maallemme tärkeitä kappaleita, joita jokaisen suomalaisen tulisi tuntea.

Ennen kuin varsinainen juhla alkoi, kuutosluokkalaiset Oona Syyri ja Veli-Matti Eskelinen ottivat kaikki Heikan koululaiset ja ulkopuoliset vieraat vastaan kätellen. Oona ja Veli-Matti toimivat juhlien virallisena presidenttiparina.

Kaksikko kätteli kaikkiaan lähes 200 vierasta. Se on presidenttiparin mielestä paljon. Oonaa ja Veli-Mattia hämmästyttää, miten Sauli Niinistö ja Jenni Haukio jaksavat itsenäisyyspäivänä kätellä melkein 2000 vierastaan.

-Onneksi ei tarvitse olla presidenttinä Linnan juhlissa. Se olisi varmasti todella tylsää, Veli-Matti Eskelinen tuumasi.

Kättelyjono ei Heikan koulun juhlassa viipyillyt siten kuin Linnan juhlissa. Jono eteni niin rivakasti, etteivät presidentit ehtineet edes toivottaa kaikille hyvää itsenäisyyspäivää. Jotkut vieraista unohtivat kättelyn kokonaan ja presidenttipari joutui huutamaan perään.

Kättelyn jälkeen juhlasali hiljeni. Noa Vali ja Oliver Laakso kantoivat saliin Suomen lipun. Yleisö nousi seisomaan ja juhla alkoi arvokkaasti Lippulaululla.

Presidentti Veli-Matti Eskelinen piti puheen, jossa hän toivotti juhlijat tervetulleiksi ja kertoi faktoja vuodesta 1917, jolloin Suomi itsenäistyi. Samana vuonna esimerkiksi kansainvälinen Punainen Risti sai Nobelin rauhanpalkinnon ja NHL:n ensimmäinen näytösottelu pelattiin Montrealissa.

-Tänä päivänä Suomi on tunnettu jääkiekosta, saunasta, Duudsoneista ja taitavista lapsista, Veli-Matti päätti puheensa.

Heikan koulun itsenäisyyspäivän konsertti olikin elävä todiste siitä, miten taitavia suomalaiset ja forssalaiset lapset ovat. Jokaisesta ikäryhmästä löytyi juhlaan vahvoja musiikin taitajia. Esimerkiksi ryhmä viitosluokkalaisia osoitti, miten huiluilla soitetaan Täällä Pohjantähden alla ja Finlandia-hymni. Heikan koulun oppilaat esittivät eri soittimin myös sellaisia klassikoita kuin Sininen ja valkoinen, Walking in the Air ja Heinillä härkien kaukalon.

Itsenäisyyspäivän konsertti ei siis vain opettanut juhlien muodollisuuksia, vaan tarjosi lapsille myös musiikillista yleissivistystä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic