Lounais-Häme

PRP on uusi hoito kipeisiin niveliin

Forssan sairaalassa on annettu jo puolen vuoden ajan PRP-hoitoa (Platelet Rich Plasma eli verihiutaleplasma) kortisonipiikkien sijasta esimerkiksi nivelrikkopotilaille, tenniskyynärpään hoidossa ja akillesjännevammoissa.
PRP-hoidossa potilaan omasta verinäytteestä saatua verihiutaleplasmaa injektoidaan hoidettavalle alueelle, esimerkiksi niveleen, ihoon tai jänteeseen. Plasma sisältää solutuotantoon ja solujen erilaistumiseen vaikuttavia kasvutekijöitä. Ne edesauttavat solujen uusiutumista ja paranemista.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kirurgian osasto 1 osastonylilääkärin Jyri Peren mukaan kudos alkaa parantua ja kasvaa, kun siihen ruiskutetaan plasmaa.
– Kasvutekijöiden ansiosta PRP on hyvä hoitomuoto nivelrustoihin ja jännetulehduksiin, Pere sanoo.
Suomessa PRP-hoitoa on alettu käyttää ortopedian puolella vasta viime aikoina ja lähinnä vain yksityisellä puolella. Julkisen terveydenhuollon puolella hoitoa ei juuri käytetä.
Julkisella puolella hoitomuotoa käytetään Forssan lisäksi vain Ähtärin sairaalassa. Peren mukaan syy hoitomuodon vähäiseen käyttöön ortopediassa johtuu siitä, ettei PRP:stä ole tehty isoja tutkimuksia.
– Suomessa ei uskota PRP-hoitoihin ortopedian puolella, koska isot tutkimukset puuttuvat. Pieniä tutkimuksia on tehty vaikka kuinka paljon, Pere näyttää paperipinoa, jossa on tutkimuksia eri puolita maailmaa.
Pienemmissä tutkimuksissa osallistujia on paristakymmenestä sataan.
Forssan Lehti yritti kysyä Kanta-Hämeen keskussairaalan ortopedian osaston lääkärin kantaa asiaan, mutta hän kielsi kommenttinsa käytön lehdessä.
Jyri Pere on hoitanut noin sataa forssalaista potilasta PRP:llä ja hänen mukaansa tulokset ovat olleet hyviä.
– Noin 80 prosenttia potilaista on saanut hoidosta apua, Pere sanoo.
Hoito auttaa esimerkiksi nivelrikkopotilasta, jos hoito aloitetaan tarpeeksi varhain. Jos rusto on kulunut liikaa, hoito ei enää auta.
Pere kertoo, että alkavan nivelrikon polvessa huomaa kivusta. Kun kipuja on tarpeeksi paljon, potilas hakeutuu hoitoon. Polvi kuvataan ja selvitetään, mistä kipu johtuu, ja jos rusto on hieman ohentunut, yksi hoitomahdollisuus on kortisonipiikki. Piikki ei kuitenkaan paranna rustoa, vaan poistaa kipua. 
– Kortisonista tulee sen verran haittavaikutuksia, ettei sitä kannattaisi paljon käyttää. Lisäksi kortisonin isot määrät hävittävät nivelrustoa.
Lopulta rusto on niin kulunut, ettei potilaalla ole muuta vaihtoehtoa kuin kivuta leikkauspöydälle.
PRP-hoidossa nivelrikkopotilas saa kolmen ruiskun sarjan polven ruston aineenvaihdunnan parantamiseksi. Rusto ei kulu vaan vahvistuu.
– Silloin ollaan jo voiton puolella.
Jos vaiva palaa, hoito voidaan uusia.
Yksi PRP-ruisku maksaa noin 60 euroa. Polvinivelen hoitoon käytetään yleensä kolme ruiskua, jännetulehdukseen yksi ruisku. Yksi kortisoniruisku maksaa noin 40 euroa.
– Ei PRP ole kallista ja sen haittaprosentti on nolla, Pere vakuuttaa.
Peren mukaan hoitomuotoa on käytetty maailmalla parinkymmenen vuoden ajan.
– Euroopassa PRP on nouseva trendi, mutta ei vielä Suomessa.
Suomessakin PRP-hoitoa on käytetty jo vuosia muun muassa plastiikkakirurgiassa iho-ongelmiin ja haavojen hoitoon. FL

PRP-hoito
Potilaan omasta verinäytteestä saatu verihiutaleplasma (Platellet Rich Plasma) injektoidaan hoidettavalle alueelle.PRP-ruiske sisältää solutuotantoon ja solujen erilaistumiseen vaikuttavia kasvutekijöitä ja syktokiinejä. Ne edesauttavat alueen solujen uusiutumista ja paranemista.Hoitoa käytetään kehon eri alueilla nivel- ja jännevammojen sekä pitkittyneen tenniskyynärpään hoidossa.Käytetään myös ihon elävöittämiseen ja kaljuuntumisen estämiseen.Hoidon vaikutus alkaa normaalisti kolmen viikon kuluessa ja hoidon tehostamiseksi suositellaan toinen hoitokerta kahden viikon kuluttua.Hoidettava henkilö välttyy myös esimerkiksi leikkausten jälkeen tarvittavalta toipumisajalta ja kortisonihoitojen mahdollisesti aiheuttamilta sivuvaikutuksilta.Useat tutkimustulokset osoittavat solujen uusiutumiseen perustuvan PRP-pistoshoidon olevan tehokas ja edullinen hoitomuoto.Hollannissa on toteutettu PRP-hoidon seurantatutkimus, jonka tulokset ovat osoittautuneet kahden vuoden jälkeenkin hyviksi.PRP-hoitoa saaneiden ihmisten hoitotulokset olivat parempia kuin kortisonihoitoa saaneiden eikä PRP:stä seurannut komplikaatioita.Lähde: Innova Medical oy

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic