Lounais-Häme

Psykedeeleistä kertoneen Teatterikorkeakoulun lehtorin irtisanominen peruttiin - koulun saama palaute vaikutti päätökseen

Helsinki
24.07.2018, 18:16

Kulttuuri

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu on kumonnut lehtorilleen Eero-Tapio Vuorelle antamansa potkut. Taideyliopiston dekaani Maarit Ruikka kertooSTT:lle, että Vuori jatkaa Teakin lehtorina.
Lehtori oli kursseillaan käsitellyt rituaaleja, joissa käytetään huumaavia aineita.
Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäkija Ruikka tekivät päätöksen maanantaina keskusteltuaan asiasta Vuoren kanssa.
Ruikan mukaan päätökseen vaikuttivat irtisanomisen herättämä runsas keskustelu Teatterikorkeakoulun sisällä ja julkisuudessa sekä uudet näkemykset, joita nämä keskustelut toivat. Vuori irtisanottiin kesäkuun alussa, jonka jälkeen asia oli näkyvästi julkisuudessa ja Teatterikorkeakoulu sai yhteydenottoja koulun sisältä ja ulkoa. Teatterikorkeakoululle toimitettiin muun muassa vetoomus, jossa 38 ihmisen joukko Teatterikorkeakoulun opettajia, tutkijoita ja tohtoriopiskelijoita vaati lehtorin erottamisen perumista.
Vuoren pitämä kurssi alkuperäiskansojen rituaaleista kuuluu Teatterikorkeakoulun tutkintovaatimuksiin. Irtisanominen liittyi Vuoren opiskelijoille antamiin tietoihin rituaaleissa käytettävästä päihdyttävästä ayahuasca-aineesta.
Potkujen perumisesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Eettisistä periaatteista eri käsityksiä

– Keskustelun myötä on noussut esiin uusia seikkoja, jotka ovat selvästi osoittaneet, että tarvitaan nykyistä enemmän yhteistä pohdintaa tutkimuksen tekemisen vapaudesta sekä opettajan pedagogisesta vastuusta ja eettisistä periaatteista, Ruikka sanoo.
Tätä keskustelua käydään Ruikan mukaan syksyllä sekä opiskelijoiden että opettajien kanssa.
Irtisanomisen perumiseen vaikutti Ruikan mukaan myös se, että opettajakunnalla ei ole yhteistä ymmärrystä eettisten ohjeiden ja opettajan pedagogisten ohjeiden sisällöstä.
– Linjaukset ovat selkeät, mutta niitä tulkitaan eri lailla.
Käsitykset opettajaa koskevista eettisistä periaatteista vaihtelevat Ruikan mukaan myös eri yliopistoissa.
Ruikan mukaan läpi käydään myös se, millä tavalla ayahuascaa ja muita enteogeenejä voidaan käsitellä opetuksessa vastuullisesti.
– Linjauksia käydään yhdessä läpi. Ensiarvoisen tärkeää on, että emme vaaranna opiskelijoiden terveyttä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic