Lounais-Häme

Psykiatristen palveluiden tarve kovassa kasvussa Lounais-Hämeen nuorilla

Masennus- ja mielialaoireilu, ahdistus, koulunkäyntiongelmat ja häiriökäyttäytyminen. Nuorisopsykiatrian palveluihin hakeutumisen suurimmat syyt ovat samoja vuodesta toiseen. Suurin muutos on, että nuorten oireilu näistä syistä vain yleistyy.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä ilmiö on ollut tiedossa jo vuosia. Tänä vuonna nuorisopsykiatrian lähetemäärässä on tapahtunut kuitenkin raju kasvupiikki. Taannoin yhtymäjohtaja Juha Heino kirjoitti Twitter-tilillään, että lähetteiden määrä on kasvanut selvästi. Lasten ja nuortenpsykiatrian tulosyksikön ylilääkärin Maiju Hiidenhovin mukaan tänä vuonna nuorisopsykiatriaan saapuneiden lähetteiden määrä on noin viidenneksen suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

-Ilmiö on valtakunnallinen ja kaikkialla mietitään mistä tämä johtuu. Selkeää syytä oireiden lisääntymiseen ei kuitenkaan ole keksitty, sanoo Hiidenhovi.

 

Nuorisopsykiatrian lähetteitä saapui viime vuonna vajaat 90 kappaletta. Kuluvana vuonna lähetteitä on tähän mennessä kirjoitettu jo yli sata.

-Asiakkaita meillä on tällä hetkellä noin 140, Hiidenhovi kertoo.

Yleisimmin nuorisopsykiatrian palveluihin hakeudutaan kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin tai -lääkärin kautta. Myös terveyskeskuslääkärien tai somatiikan erikoislääkäreiden kirjoittamat lähetteet ovat melko yleisiä.

Ulkopaikkakuntalaisten nuorten osuus on hykyn nuorisopsykiatrian asiakkaista melko suuri. Muun muassa pääkaupunkiseudulta tulee jonkin verran esimerkiksi alueelle sijoitettuja nuoria tai opiskelijoita Forssaan.

 

Vaikka lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluiden tarve on jo vuosia jatkuvasti kasvanut, nuorisopsykiatrian äkillinen lähetepiikki tuli hyvinvointikuntayhtymälle jonkinlaisena yllätyksenä. Asiakkaiden määrän kasvu on lisännyt henkilökunnan kiireitä ja samalla työn kuormittavuus on kasvanut. Alkuperäisten neljän sairaanhoitajan lisäksi nuorisopsykiatriaan on palkattu tänä vuonna yksi määräaikainen sairaanhoitaja lisää. Lisäksi yksikössä työskentelee nuorisopsykiatrian erikoislääkäri ja psykologi.

Tarvetta nuorisospsykiatrian palveluiden lisäämiseen kuitenkin on. Yhtymäjohtaja Juha Heinon mukaan kuntayhtymä saa helmikuussa palvelukseensa yhden kokeneen osa-aikaisen nuorisopsykiatrin lisää.

-Tilanne on se, että tällä hetkellä palvelutarpeen kasvuun ei täysin pystytä vastaamaan, Heino myöntää.

Lasten- ja nuortenpsykiatrian palveluiden tarve on ollut kasvussa vuosia. Lastenpsykiatrian puolella lähetemäärä ei tänä vuonna ylittäne viime vuoden lukuja. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että lasten- ja nuortenpsykiatrian palveluiden kysyntä lisääntyy edelleen myös tulevina vuosina. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic