Lounais-Häme

Puhallintaitajat Berliinistä Forssaan: Musica Kalevi Aho tasokkaampi kuin koskaan

Kolmannen kerran soivan Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaalin pääesiintyjä on Berliinin filharmonikkojen puhallinkvintetti. Tervehdyksen maailman musiikkihuipulta Forssaan tuova kokoonpano kunnioittaa tapahtumaa esiintymällä heti sen avauksessa perjantaina 29.6.

Samalla berliiniläisvieraat kunnioittavat myös festivaalille nimensä antanutta säveltäjää soittamalla kantaesityksenä Ahon uunituoreen Berliner Bagatelle -teoksen. Berliinin filharmonikkojen puhallinkvintetti esitti jo kesällä 2016 Kalevi Ahon 2. puhallinkvinteton kotisalissaan Berliinin Filaharmoniassa.

Esiintyminen Forssan Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaalilla on sikäli historiallinen, että kokoonpano ei ole vieraillut aikaisemmin maassamme. Seikka, joka herättää forssalaissyntyisessä säveltäjässä kummastusta.

 

Aho huomauttaa kyseessä olevan lajissaan maailman kuuluisin yhtye, joka on soittanut vuosikymmenet samassa kokoonpanossa niin, että ainoastaan fagotisti on vaihtunut matkan varrella.

-He kiertävät ahkerasti ulkomailla ja ovat esittäneet esimerkiksi minun ensimmäistä puhallinkvintettoani parissakymmenessä paikassa eri puolilla maailmaa.

Kalevi Aho kehuu nimeään kantavan festivaalin berliiniläisvieraita paitsi huippuluokan muusikoiksi myös hienoiksi ihmisiksi, joille taidot ja menestys eivät ole nousseet päähän.

-Tännekin he tulevat vuosien varrella rakentuneiden suhteidemme ansiosta sopuhinnalla ennen kuin lähtevät viettämään kesälomaansa.

Kokoonpano on äänittänyt BIS-merkille vastikään ilmestyneen levyn, joka sisältää Ahon molemmat puhallinkvintetot.

 

Kesäkuun lopulla järjestettävän Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaalin suomalaisnimet ovat harmonikkataiteilija Heidi Luosujärvi, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen sekä käyrätorvitaiteilija Annu Salminen.

He esittävät konserteissaan Kalevi Ahon harmonikalle ja viululle säveltämien virtuoositeosten lisäksi Scarlattia, Rautavaaraa ja J.S. Bachia. Annu Salmisen esittämänä kuullaan myös festivaalin toisena kantaesityksenä Ahon Solo X käyrätorvelle.

Lauantain 30.6. pääkonsertissa berliiniläisvieraat esittävät Ahon molempien puhallinkvintettojen lisäksi W.A. Mozartin musiikkia vastaavalle kokoonpanolle.

Kalevi Aho huomauttaa myös kotimaisten esiintyjänimien kuuluvan instrumenttiensa parhaisiin taitajiin, joita Suomesta löytyy. Hän painottaa vuosien saatossa syntyneiden henkilösuhteiden merkitystä muusikkojen kiinnityksessä.

-Kaikki ovat suhtautuneet tänne esittämääni esiintymiskutsuun myönteisesti eli yksikään ei ole kieltäytynyt.

Konserttipaikkoina toimivat jääkiekko- ja kulttuurivaikuttaja Alpo Suhosen kulttuurikoti Villafors perjantaina ja vastikään maailman kauneimmaksi työväentaloksi valitun Forssan työväentalon sali lauantaina.

 

Kalevi Aho vastaa nimeään kantavalla festivaalilla myös ohjelmiston suunnittelusta sekä esiintyjien kiinnityksestä. Hän kiittelee Alpo Suhosen konserttikäyttöön tarjoamaa Villaforssia festivaalimiljöönä.

-Tämä on seinien tunnelmaa täydentävine taideteoksineen ainutlaatuinen tila kokonaisvaltaiseen kulttuurikokemukseen runsaalle sadalle kuulijalle.

Alpo Suhonen toivoo suuren yleisön käyttävän hyväkseen kaikessa laadukkuudessaan avautuvaa tilaisuutta, jonka vaikuttimiin kuuluu oleellisesti myös forssalaisen identiteettikuvan luominen.

-Pienimuotoistenkin festivaalien merkitys saattaa nousta pienelle paikkakunnalle suureksi. Kuka esimerkiksi olisi kuullut Kuhmosta mitään ilman siellä aikanaan pienestä alkanutta kamarimusiikkitapahtumaa? Suhonen kysyy.

Kalevi Aho vakuuttaa omaa nimeään kantavan festivaalin tehneen jo Forssaa tunnetuksi hyvin järjestettynä ja tasokkaana tapahtumana – ainakin tietyissä piireissä.

Musica Kalevi Aho-kamarimusiikkifestivaali soi Forssan kulttuurikoti Villaforssissa ja työväentalossa 29. ja 30.6. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic