Lounais-Häme

Puheenjohtaja Sture Fjäderillä Akavan hallituksen luottamus - Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut vaatii ylimääräistä liittokokousta luottamuksen mittaamiseksi

Helsinki
30.10.2018, 17:25

Kotimaa

Kuohunta Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin ympärillä jatkuu. Viime päivät kommenteistaan pyörityksessä olleella Fjäderillä on Akavan hallituksen luottamus. Akavan hallitus äänesti, viedäänkö puheenjohtajan luottamus ensi kuussa pidettävän liittokokouksen käsittelyyn.
Pian Akavan hallituksen kokouksen jälkeen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n hallitus ilmoitti vaativansa Akavan ylimääräisen liittokokouksen järjestämistä Fjäderin luottamuksen mittaamiseksi. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n hallitus totesi, ettei Fjäder enää nauti liiton luottamusta.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n puheenjohtaja Antton Rönnholm katsoo, että isot linjaukset, Akavan arvoihin liittyvät kysymykset ja puheenjohtajan luottamukseen liittyvät asiat kuuluvat liittokokouksessa käsiteltäviksi.
– Nyt kun Akavan hallitus ei sitten halunnut sitä asiaa ottaa sinne listalle, niin sitten meillä oli valmiina tämä kanta, että sitten meidän täytyy esittää uutta liittokokousta, Rönnholm sanoi.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:tä laajemmin julkisuudessa Rönnholm tunnetaan SDP:n puoluesihteerinä.

”Avoin keskustelu tilanteesta”

Akavan hallituksen kokouksessa oli aiemmin tänään esillä Fjäderin kommenttien aiheuttama keskustelu. Varapuheenjohtaja Jyrki Wallinin mukaan kokouksessa käytiin avoin keskustelu tilanteesta.
Äänestyksessä annettiin 21 ääntä, joista 5 kannatti luottamuskysymyksen viemistä liittokokoukselle, 15 vastusti sitä ja yksi äänesti tyhjää.
– Hallituksen selvä viesti oli, että Sture Fjäder nauttii Akavan hallituksen luottamusta, Wallin sanoo.
Akavan hallitus päätti aloittaa työn, jossa haetaan keinoja työllisyysasteen kohentamiseksi eri ryhmillä.
Fjäderin mukaan sisäinen keskustelu on nyt käyty ja siitä on opittu. Hän totesi huomennakin olevan edunvalvontapäivä. Fjäder sanoi uskovansa, että pystyy täysimääräisesti ajamaan kaikkien akavalaisten asemaa kuten tähänkin asti.
– Kyllä minä huomennakin pystyn akavalaisten edunvalvontaa hoitamaan, Fjäder sanoi.
Kaksi akavalaista liittoa, Talentia ja Akavan Erityisalat, ilmoitti aiemmin julkisuuteen, ettei Fjäder enää nauti niiden luottamusta. Taustalla ovat Fjäderin ulostulot julkisuudessa.
Useat akavalaiset liitot ärsyyntyivät viime viikolla Fjäderin Ylellä esittämästä kommentista, jonka mukaan kouluttamattomille maahanmuuttajille voisi maksaa pienempää palkkaa, jotta he pääsisivät töihin. Jäsenliitot ottivat kipakasti kantaa kahden kerroksen työmarkkinoita vastaan.

Aika näyttää, löytyykö luottoa kriittisissä liitoissa

Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki esitti kokouksessa, että puheenjohtajan luottamusta arvioitaisiin liittokokouksessa. Hänen mukaansa vielä on aikaista arvioida, asettuuko liitossa toistuvasti esiin noussut kritiikki Fjäderin lausunnoista tällä ja pystyvätkö liiton jäsenet kokemaan jatkossa, että Fjäder edustaa myös heitä.
– Tämänhän aika näyttää. Minusta me käytiin hyvää keskustelua siitä, että on otettava huomioon akavalainen monialaisuus, Luomanmäki sanoo STT:lle.
Luomanmäki katsoo, että asian käsittely liittokokouksessa olisi voinut omalla laillaan rauhoittaa tilannetta. Käydystä keskustelusta on silti hänen mukaansa jo hyötyä.
– Järjestödemokratia on puhunut. Mutta toisaalta se, mitä olemme tänään puhuneet näistä asioista, kuten maahanmuutosta, niin me olemme sysänneet hyviä asioita liikkeelle.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic