Lounais-Häme Forssan seutu

Juttua päivitetty: Puhelimet soivat terveysasemilla – Koronavirus askarruttaa Forssan seudun asukkaita

FSHKY:n Arto Honkala muistuttaa, että paras suojautumiskeino on perusteellinen käsien saippuapesu ja käsidesi tarvittaessa.
Hyvä käsihygienia on paras keino torjua tarttuvia tauteja kuten koronaa. Perusteellinen pesu vedellä ja saippualla tai tarvittaessa käsidesin käyttö tehoaa bakteereihin ja viruksiin. Kuva: JS juhani salo
Hyvä käsihygienia on paras keino torjua tarttuvia tauteja kuten koronaa. Perusteellinen pesu vedellä ja saippualla tai tarvittaessa käsidesin käyttö tehoaa bakteereihin ja viruksiin. Kuva: JS juhani salo

Koronavirus aiheuttaa huolta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) alueella. Avohoidon ylilääkäri Arto Honkala kertoo, että yhteydenottojen määrä seudun terveysasemille on lisääntynyt selvästi.

– Sairaanhoitajien mukaan puheluita on tullut tavallista enemmän, ja juuri korona ja sen riski näyttävät alueen ihmisiä askarruttavan. Ihmiset haluavat varmistaa, että tekevät kaiken mahdollisen tartunnan torjumiseksi, Honkala lisää.

Honkala ymmärtää sekä ihmisten huolen että tiedon tarpeen. Koronan oirekuva kun ei eroa muista hengitystieinfektioista, joita tähän aikaan vuodesta on runsaasti liikkeellä.

– Muuta ei voi tässä tilanteessa tehdä kuin suhtautua asiaan rauhallisesti ja pitää huolta hyvästä käsihygieniasta. Se on viisainta kaikkien tartuntatautien suhteen. Toki meille saa soittaa aina, kun on huoli. Sitä vartenhan me täällä olemme, Honkala lisää.

Koronaa voi epäillä, jos oireina kuume, yskä ja hengenahdistus ja lisäksi oirehtivalla on takana matka epidemia-alueelle tai lähikontakti sinne matkustaneeseen.

Kuntayhtymä ohjeistaa, että koronavirustartuntaa epäillessä tulee aina ottaa ensin puhelimitse yhteyttä arkipäivisin terveyskeskukseen ja iltaisin ja viikonloppuisin puhelimitse Forssan sairaalan päivystykseen. Puhelinnumero arkisin klo 16 asti 03 4191 2010 ja klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin  03 4191 3000.

– Kun olet soittanut terveysasemalle tai päivystykseen, on tärkeää pysytellä kotona, kunnes sinuun otetaan yhteyttä ja saat puhelimitse ohjeet.

Jos tartunta löytyy lähiseudulta, terveydenhuolto tiedottaa

Forssan seudulla sen paremmin kuin Kanta-Hämeessäkään ei ole todennettuja koronatartuntoja, mutta terveydenhuolto varautuu niihin.

Jos Kanta-Hämeessä havaitaan koronavirustapaus, niin sairaanhoitopiiri tiedottaa asiasta viipymättä lisää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ohjeistanut maakunnan perusterveydenhuoltoa, että kaikista koronavirusepäilyistä tulee konsultoida infektiolääkäriä THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Kansalaisen osalta toimintaohje on yksinkertainen: jos epäilee itsellä tai läheisellä koronavirustartuntaa, tulee olla puhelimitse yhteydessä oman kunnan perusterveydenhuoltoon. Sieltä ollaan tarpeen mukaan yhteydessä keskussairaalaan, kertaa KHSHP:n infektioylilääkäri Janne Mikkola.

Runsas uutisointi voi aiheuttaa perspektiiviharhaa

Keskussairaalassa on varauduttu eristämään yksittäisiä potilaita ja tarkistettu varastot poikkeusolojen tarvikkeiden riittävyyden osalta.

– Varsinaista lääkettä koronavirusta vastaan ei ole, vaan vakavimmin sairastuneita hoidetaan hengitystukihoidolla, Mikkola sanoo.

Lääkärikunta neuvoo kansalaisia seuraamaan ulkoministeriön ja THL:n tiedottamista ja ohjeita koronaviruksen suhteen.

– Runsas uutisointi aiheesta saattaa aiheuttaa perspektiiviharhaa. Ihan tavallinen kausi-influenssa saattaa olla yhtä vaarallinen kuin koronavirus. Luottakaa ulkoministeriön ohjeistuksiin matkustamisen suhteen, ja terveydenhuollon osalta THL:n ohjeet ovat toimivat ja loogiset – niitä päivitetään koko ajan, Mikkola neuvoo. FL

Juttua täydennetty 3.3. klo 15.34  Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhteystiedoin ja toimintatapaohjein.

Lue koronatilanteesta:

Yhdysvalloissa jo kuusi koronaviruskuolemaa, Kiinassa vähiten uusia tartuntoja sitten tammikuun

Oikea käsienpesutekniikka

Poista sormukset, korut ja kellot pesun ajaksi.

Kostuta kädet lämpimällä vedellä.

Ota käsiin nestesaippuaa.

Hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia.

Pese huolellisesti myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit sekä kynsien ja sormuksien alustat.

Huuhtele kädet puhtaiksi.

Kuivaa kädet huolellisesti puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen tai kangaspyyhkeeseen.

Sulje hana siten, että suojaat puhtaita käsiä esimerkiksi käsipyyhkeellä.

Tarvittaessa käytä pesun jälkeen vielä käsien desinfioitiin tarkoitettua valmistetta.

Yski näin:

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic