Lounais-Häme

Puhelinmyyjät, rasistit ja poliitikot kiukuttavat suomalaisia – Suurin osa ei ilmoita vihaavansa ketään

Vähiten suomalaisissa kiukkua herättävät filosofit, tutkijat, mökkinaapurit, urheilijat ja portsarit.
Yksittäisistä henkilöistä suomalaisissa eniten kiukkua aiheuttaa pääministerin paikalta väistynyt Juha Sipilä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yksittäisistä henkilöistä suomalaisissa eniten kiukkua aiheuttaa pääministerin paikalta väistynyt Juha Sipilä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista ei kiukustu mistään ammattiryhmästä, eikä pysty nimeämään yhtään vihaa herättävää henkilöä, kertoo viestintätoimisto Tekir oy, joka on teettänyt Kantar TNS oy:llä tutkimuksen suomalaisten vihan kohteista.

Heissä, joita jotkut henkilöt tai jotkin ryhmät vihastuttavat, eniten kiukkua eri väestö- ja identiteettiryhmistä suomalaisissa herättävät puhelinmyyjät, pikavippien tarjoajat, rasistit, poliitikot ja verkostomarkkinoijat. Vähiten kiukkua herättävät filosofit, tutkijat, mökkinaapurit, urheilijat ja portsarit.

Tulokset ovat linjassa Tekirin vuoden 2017 Vihatuimmat yritykset -tutkimuksen kanssa, jolloin ”vihattavina” toimialoina erottuivat puhelinmyynti- ja pikavippiyritykset.

– Vastaava trendi näkyy myös suhtautumisessa markkinointiin ylipäänsä. Kukaan ei nauti keskeyttävästä ja häiritsevästä markkinoinnista. Suomalaiset ovat erityisen tarkkoja omasta tilastaan, jota puhelinmyynnin tapainen markkinointi tuntuu häiritsevän, Tekirin johtaja Eero Rämö toteaa.

Sukupuolten välillä oli vihan kohteissa selviä eroja: naiset vihaavat eniten rasisteja ja poliitikkoja, miehet vihervasemmistolaisia ja feministejä.

Kun suomalaisia pyydettiin nimeämään yksittäisiä henkilöitä, jotka herättävät vihaa, kaksi kolmesta vastaajasta ei nimennyt ketään. Eniten mainittujen joukossa 20:n kärjestä peräti 15 on poliitikkoja.

Eniten vihastusta tai kiukutusta aiheuttavat Juha Sipilä (7%), Antti Rinne (6,1%), Jussi Halla- aho (4,8%), Donald Trump (4,7%) ja Laura Huhtasaari (3,4%).

Lisäksi mainituimman 20 nimen listalla on mediapersoonia ja viihdetaiteilijoita: Tuomas Enbuske (1,3%), Tuure Boelius (1,1%), Vappu Pimiä (1,0%), Aku Hirviniemi (0,9%) ja Roope Salminen (0,9%).

Naisten ja miesten välillä on paljon vastakkainasettelua myös tässä kysymyksessä: miehet vihaavat enemmän Rinnettä kuin naiset, Trumpin suhteen tilanne on taas päinvastoin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic