Lounais-Häme

Puhemies Risikko paheksuu kiusaamista eduskunnassa: Tämä on työpaikka siinä missä mikä tahansa muukin

Helsinki
15.10.2018, 15:09

Kotimaa

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) pitää pysäyttävänä kiusaamiskokemusten yleisyyttä eduskunnassa. Hän viittaa STT:n tekemään selvitykseen ja aiemmin eduskunnassa toteutettuun tasa-arvokyselyyn.
STT:n kyselyyn vastanneista kiusaamisen kohteeksi kertoo joutuneensa 18 kansanedustajaa, joista viisi useammin kuin kerran.
– Ei tämä missään nimessä ole hyvä tulos. Töitä pitää tehdä, että kiusaaminen loppuu. Kaikkien pitää katsoa peiliin, Risikko sanoo STT:lle.
Risikon mukaan on hyvä, että kiusaaminen eduskunnassa nousee esille. Hän toivoo, että kiusaamista kokeneet kertoisivat asiasta.
– Kiusaamiseen on hankala puuttua, jos siitä ei tiedetä. Puuttuminen on kaikkien tehtävä, kaikkien pitää tehdä tekoja sen eteen.
Risikko tiedotti maanantaina, että eduskunnassa on jo aloitettu toimet epäasiallisen käytöksen ja häirinnän estämiseksi. Ohje asiasta hyväksyttiin kansliatoimikunnassa viime viikolla.
Tällä viikolla ohje on tarkoitus käydä läpi eduskuntaryhmissä ja työsuojelulautakunta seuraa tilannetta aktiivisesti, Risikko sanoo. Toimet aloitettiin alkusyksyllä julkistetun tasa-arvokyselyn perusteella.

Risikko: Erimielisyys kuuluu eduskuntaan, kiusaaminen ei

STT:n kyselyyn tulleissa vastauksissa jotkut kokivat, ettei kiusaaminen ole todellinen ongelma. He epäilivät osan vain loukkaantuvan kritiikistä.
– Mielensäpahoittajat vastaavat joutuneensa kiusatuksi, yhdessä vastauksessa sanottiin.
– Ei kannata olla herkästi loukkaantuva, sillä tässä työssä tulee olla paksu nahka, toinen vastaaja sanoi.
Risikko huomauttaa, että eri mieltä oleminen ja kiusaaminen ovat kaksi eri asiaa. Erimielisyys asioista kuuluu eduskuntaan, iholle meneminen ei, hän sanoo.
Hänen mielestään työpaikkakiusaaminen eduskunnassa on yhtä paheksuttavaa kuin muissakin työyhteisöissä.
– Kiusaamista ei tarvitse missään nimessä kestää. Tämä on työpaikka siinä missä mikä tahansa muukin työpaikka.

Kyselyyn vastanneista 24 havainnut kollegan kiusaamista

STT kysyi lokakuussa kansanedustajilta heidän kokemastaan työpaikkakiusaamisesta. Kysely lähetettiin kaikille 200 kansanedustajalle, ja siihen vastasi viikon aikana yhteensä 65 edustajaa. Tämän lisäksi STT haastatteli edustajia puhelimessa.
Itseen kohdistuneesta kiusaamisesta kertoi liki 20 edustajaa ja kollegaan kohdistuvaa kiusaamista oli havainnut yhteensä 24 kansanedustajaa. Kyselyssä ja haastatteluissa kävi ilmi myös se, ettei useilla edustajilla ole monenkaan kauden jälkeen muuta kuin hyvää sanottavaa työyhteisöstään ja eduskunnan ilmapiiristä.

https://yle.fi/uutiset/3-10456335

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti