Lounais-Häme

Puhemiesneuvosto käsittelee sote-valiokunnan puheenjohtajasta tehdyn kantelukirjelmän syksyllä - Risikko: "Ei mitään suurta dramatiikkaa"

Helsinki
09.07.2018, 16:53

Kotimaa

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelytapoja ja puheenjohtajaa moittinutta kirjelmää kokouksessaan syyskuun 4. päivä, kertoo puhemies Paula Risikko (kok.).
Risikko arvioi, että silloin käytävässä keskustelussa kuullaan myös sote-valiokunnan edustajia. Tällaista kirjelmää puhemiesneuvostolle Risikko pitää hyvin poikkeuksellisena.
– Kysyin asiasta eduskunnan pääsihteeriltä, mutta hänkään ei muistanut, että tällaista olisi koskaan tehty. Yleensä valiokunnat selvittävät tällaiset asiat itse. Nyt kun tällainen on sitten tullut pöydälle, käymme sen vaatiman keskustelun, mutta sen johtopäätöksistä en pysty sanomaan mitään, Risikko kertoo STT:lle.
Viime perjantaina sote-valiokunnan keskustalaisedustajat ja sinisten Vesa-Matti Saarakkala jättivät puhemiesneuvostolle kirjelmän, jossa he moittivat puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) valiokunnan työn hidastamisesta.

Keskustelua, ei pakkokeinoja

Järisyttäviä seurauksia kirjelmästä ja sen käsittelystä Risikko ei näe.
– Tässä pitää muistaa puhemiesneuvoston rooli: valiokunnat ovat autonomisia, eikä puhemiesneuvosto voi vaikuttaa valiokuntien toiminnan sisältöön tai aikatauluun. Eduskuntaryhmät itse päättävät, ketkä heitä edustavat missäkin valiokunnassa, Risikko kertoo.
Eduskunnan kesätauko tuli Risikon mielestä hyvään aikaan sote-valiokunnan kannalta.
– Valiokunnan työskentelystä keskustelemisesta on varmasti apua, mutta suhteellisen pitkään eduskunnassa olleena sanon, että tämä taukokin auttaa.

Hitaasti on parempi kuin huonosti

Syksystä on näillä näkymin kiireinen niin eduskunnassa kuin yksittäisissä valiokunnissakin, mutta Risikko arvioi, että laadukas lainvalmistelu on nopeutta tärkeämpää.
– On tärkeää ottaa tarvittava aika mietinnön valmisteluun. Nyt sote-valiokunta tekee mietintöluonnosta, joka menee perustuslakivaliokuntaan. Luonnoksen pitää olla riittävän perusteellinen, että sen ei tarvitse enää tulla bumerangina uudestaan valmisteltavaksi sote-valiokuntaan, Risikko sanoo.
– Kun kävimme puhemiesneuvostossa tätä keväällä läpi joka viikko, tuli nopeasti ilmi se totuus, että joka ikisessä vaiheessa menee aikaa. Tärkeää on, että sote-valiokunnan työssä liike ei pysähdy. Jotta maakunnat pystyvät aloittamaan vuonna 2021, uudistuksen pitää edetä tämän syksyn aikana.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic