Lounais-Häme Lounais-Häme

Puimureilla edessä kiireiset viikot – Pelloilla ollaan pari viikkoa normikesän aikatauluja edellä

Kuivuus ja lämpö ovat jouduttaneet puintien alkua Lounais-Hämeessä. Viljelijöillä tilauksessa kevyttä, vaan ei rankkaa sadetta.
Jorma Friman pui tiistaina ruista Luken pelloilla Kotkanojalla Jokioisilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jorma Friman pui tiistaina ruista Luken pelloilla Kotkanojalla Jokioisilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuiva ja lämmin heinäkuu ovat jouduttaneet viljelykasvien valmistumista. Lounais-Hämeessä aloitetaan paikka paikoin puinteja, normikesän aikatauluja ollaan täällä edellä lähes pari viikkoa.

– Ypäjällä ensimmäiset viljelijät ovat jo pellolla, yleensä puinteja aloitellaan näillä kulmin elokuun puolivälissä, kertoo johtava maaseutuasiamies Markku Paija.

Asiantuntijapalveluita tarjoavan ProAgrian mukaan kasvustot ovat maan eteläosissa noin viikon tavanomaista edellä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on normaalissa aikataulussaan.

Ruista puitiin jo viime viikolla Etelä-Suomessa, ja tällä viikolla puinnit pääsevät täyteen vauhtiin. Syysvehnän puinnit alkavat kuluvalla viikolla, muuallakin viikon tai kahden kuluessa.

Ruis- ja vehnäsato arvellaan hyväksi tai vähintään tyydyttäväksi. Etelä-Suomessa on mahdollisuuksia jopa selvästi tavallista parempaan satoon.

 

Pitkään jatkunut kuivuus jouduttaa kasvua, mutta myös heikentää alkukesästä lupaavilta näyttäneitä satonäkymiä.

– Härkäpapu näyttää kellastuvan. Lehdet lerpattavat, on liian kuivan näköistä. Monet muutkin kasvit pakkotuleentuvat, kertoo kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta.

Kevätviljojen satonäkymät ovat hyvin vaihtelevat kylvöjen ajoituksen onnistumisesta ja sateiden paikallisuudesta johtuen. Kuivuus on kiusannut kasvustoja juhannuksen jälkeen, mikä heikentää satonäkymiä.

– Sateet ovat olleet paikallisia ja tulleet pääasiassa kuuroina. Kasvuolot vaihtelevat alueellisesti todella paljon, Koivula kertoo.

Yleisesti ottaen kevätvehnän satonäkymät ovat kevätviljoista lupaavimmat. Sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi. Sen sijaan rehuohran ja kauran sadon uskotaan jäävän Hämeessä selvästi tavallista huonommaksi. Myös Varsinais-Suomessa kaurasato jäänee hieman keskimääräistä pienemmäksi.

Vaikka kuivuus vaivaa, nyt ei olla viime vuoden tilanteessa, jolloin kuivuus ja helle kiusasivat todenteolla viljelijöitä.

– Ei tilanne ole niin paha kuin viime vuonna. Vaikka on ollut kuivaa, sadettakin on saatu aina välillä, eikä hellettä ollut yhtä pitkään kuin viime kesänä. Se mitä olen saanut tietooni, niin sadosta tuntuu tulevan suht’ normaali, maaseutuasiamies Markku Paija kertoo.

Vesa Koivula ProAgriasta on samoilla linjoilla.

– Sadon määrää ja laatua on vaikea sanoa, koska puinnit ovat vielä alussa. Pitkä kuivuus voi tehdä kyllä siemenistä pieniä ja kevyitä, mutta ei tilanne sellainen ole kuin viime kesänä. Tänä kesänä ei ollut pitkää kuivaa hellejaksoa, joten tilanne on parempi, Koivula toteaa.

 

Syysöljykasvien rypsin ja rapsin puinti on myös vauhdissa. Puinnit alkoivat Varsinais-Suomessa ja Hämeessä jo pari viikkoa sitten.

Hämeessä öljykasvien sato näyttää tavallista heikommalta. Kuivuus ja tuholaiset rokottavat etenkin kevätöljykasveja.

– Öljykasvit näyttävät aika monilla alueilla kärsivän tuholaisista, joten sato jää siellä normaalista, Koivula ProAgriasta kertoo.

Hämeessä kevätöljykasvien sadon arvellaan olevan noin 80 prosenttia normaalista. Myös harkäpavun sato saattaa jäädä tavallisesta, puinnin arvellaan alkavan kuun loppupuolella.

 

Puinteihin on monin paikoin kova hoppu, sillä sääennusteet lupaavat sateiden viimein alkavan. Vaikka vettä toivotaankin, sitä ei saisi tulla kerralla liikaa, eikä kovin pitkää sadejaksoa kaivata.

– Tässä toivotaan vettä – sopivasti. Rauhallista sadetta, eikä mitään rajua sadetta monta päivää putkeen. Jos tulee hurjia ukonilmoja, on se vaara, että viljat menevät lakoon, mikä taas hankaloittaa puimista, Koivula sanoo.

Tiistaina Forssan seudulle ennustettiin seuraavaksi 15 vuorokaudeksi lämmintä ja kosteaa keliä. Vettä on luvassa melkein joka päivälle, viikonvaihteessa pitäisi olla poutaa.

– Ensin sopivasti sadetta, sitten kunnon puintipoudat, Koivula toivoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

4.4.2020

Uusimmat