Lounais-Häme

Puisto saa ikäihmiset liikkeelle – Aktiivisimpia ovat ne, jotka asuvat vähintään 500 metrin päässä liikuntapaikasta

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan satsaus kaupunkipuistoihin ei välttämättä ole lainkaan huono idea kansanterveydellisestä näkökulmasta. Tämä selviää esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin puistojen ja muiden liikuntapaikkojen etäisyyden vaikutusta ikäihmisten aktiivisuuteen.

Yllättävää kyllä, puistot ja muut liikuntareitit näyttävät saavan liikkeelle etenkin sellaisia ikäihmisiä, jotka asuvat vähintään 500 metrin päässä näistä kohteista. Jos puisto on liian lähellä, se ei saa ikäihmistä liikkumaan yhtä paljon kuin muutaman sadan metrin päässä sijaitseva puisto. Toisaalta myös ne ikäihmiset näyttävät olevan passiivisempia, joiden kodin lähistöllä ei ole liikuntapaikkoja.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 200 jyväskyläläistä ja muuramelaista 79–94-vuotiasta. Tutkimusta varten kerättiin karttapohjaista paikkatietoa. Tutkittavat osoittivat nettipohjaisella kartalla liikkumiseen houkuttelevia kohteita. Uudella menetelmällä saatiin ainutlaatuista tietoa iäkkäiden henkilöiden liikkumisen ympäristöulottuvuuksista.

Tutkimusmenetelmää ei ole aiemmin käytetty tämän ikäisessä tutkimusjoukossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic