Lounais-Häme Jokioinen

Puistolle tehdään pelastussuunnitelmaa – Jokioinen tukee Luken Elonkiertoa tänä kesänä 20 000 eurolla

Luke ja sitä edeltänyt MTT on vastannut esittelypuiston toiminnasta 21 vuoden ajan.
Jokioisten valtuusto päätti avata kukkaronnyörit ja tukea maatalouden esittelypuisto Elonkiertoa. Siellä käy vuosittain noin 20 000 kävijää. Kuva: Tapio Tuomela
Jokioisten valtuusto päätti avata kukkaronnyörit ja tukea maatalouden esittelypuisto Elonkiertoa. Siellä käy vuosittain noin 20 000 kävijää. Kuva: Tapio Tuomela

Jokioisten valtuutetut hyväksyivät yksituumaisesti 20000 euron avustuksen Luonnonvarakeskuksen (Luke) esittelypuisto Elonkierrolle. Summa varmistaa tulevan kesän toiminnan tutulla tasolla.

Valtuustossa ei kuultu soraääniä Elonkierron suhteen, sillä puisto koetaan kunnan ja koko seutukunnan vetovoimatekijäksi.

Valtuutettu Sakari Raiskio (kesk.) ja varavaltuutettu Leena Puura (vihr.) kiittelivät kuntaa ratkaisusta.

– Toivon valtuutetuilta ymmärrystä puiston kanssa jatkossakin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että aina tarvitsisi olla vain kukkaro auki, vaan myös toiminnan kehittämistä yhteistyössä muiden kanssa, Raiskio totesi.

 

Jokioinen työstää parhaillaan ratkaisua Elonkierron toiminnan jatkamiseksi myös vuonna 2020. Pelastussuunnitelman laatiminen etenee kahdessa vaiheessa.

– Ensin on vuorossa neuvonpito maat omistavan Metsähallituksen, kiinteistöt omistavan Senaatti-kiinteistöjen, Luken ja kunnan kesken. Tällä kokoonpanolla pohditaan mitä alueelle tapahtuu, kertoi kunnanjohtaja Jarmo Määttä.

Seuraavassa vaiheessa kutsutaan koolle erilaisia toimijoita, joiden kanssa sovitaan puiston toiminnan jatkosta.

– Kunta ei voi toimintaa pyörittää, mutta voi olla sitä tukemassa, Määttä selvitti.

Valtuutettu Janne Roininen (sd.) haluaisi ottaa myös kuntalaiset mukaan Elonkierron tulevaisuuden suunnitteluun.

– Moni meistä jokioislaisista on siellä lastensa kanssa kiertänyt eläimiä katsomassa. Mielestäni kuntalaisia olisi hyvä kuulla tässä yhteydessä, sillä heiltä saattaa tulla ideoita. Kuntalaiset ovat resurssi, joka kannattaa hyödyntää, Roininen muistutti.

Valtuuston puheenjohtaja Jorma Hacklin (sd.) lupaili, että kuntalaisia kuullaan asiassa.

Lue lisää:  Elonkierron puistossa rakennettiin keppareita ja tulevaisuuden kasveja – puistokierrokseen saa tänä kesänä lisäpotkua myös mobiilipelisovelluksella

 

Luke ilmoitti luopuvansa Elonkierron ylläpitämisestä vaiheittain. Tänä vuonna toimintaa supistetaan ja ensi vuonna Luke luopuu ylläpitäjän roolistaan kokonaan. Luke ja sitä edeltänyt MTT on vastannut esittelypuiston toiminnasta 21 vuoden ajan.

Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurilan mukaan puiston pyörittäminen maksaa vuodessa 200 000–250 000 euroa.

– Koska resurssejamme on leikattu merkittävästi, joudumme karsimaan kaikkea sellaista toimintaamme, joka ei kuulu ydintoimintaamme, Ilkka P. Laurila kertoi Forssan Lehdelle maaliskuussa.

Lue lisää:  Elonkierron turvaamiseksi etsitään uutta isäntää ja rahoittajia – Luke vetäytyy rahoitusvastuusta 2020

Puiston tulevaisuutta pohdittiin Jokioisilla kunnanjohtaja Jarmo Määtän koolle kutsumassa palaverissa maaliskuussa. Silloin todettiin, että Elonkierto halutaan säilyttää.

Elonkierron suosittu lasten maatalousnäyttely Mansikki ei ole uhattuna, vaan se järjestetään tänä vuonna 7. syyskuuta. Pääjärjestäjänä toimii LounaPlussa. FL

Viime kesän Mansikista:  Maalaiselämää Mansikissa – eli hyppimistä heinäpomppiksessa, traktoreilla ajelua ja eksyminen hamppulabyrinttiin

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic