Lounais-Häme Forssa

Pula sosiaalityöntekijöistä ei ole helpottanut – Hykyssä rekrytoinnit koko ajan käynnissä

Ammattijärjestö Talentia: kolmannes sosiaalityöntekijöistä ei hakeudu kuntiin ison asiakasmäärän, huonon palkan ja johtamisongelmien vuoksi.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä on tällä hetkellä kaksi vakanssia täyttämättä lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä on tällä hetkellä kaksi vakanssia täyttämättä lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuntien pula sosiaalityöntekijöistä ei johdu siitä, että sosiaalityöntekijöitä olisi koulutettu liian vähän, linjaa sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry.

Valviran ylläpitämään sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteri Suosikkiin ammattinsa on rekisteröinyt yli 7 200 sosiaalityöntekijää. Kunnissa vakansseja on kuitenkin vain noin 4700 ja järjestöissä reilu 200.

– Todelliset syyt siihen, että kolmannes sosiaalityöntekijöistä ei hakeudu kuntiin asiakastyöhön johtuvat puutteellisista resursseista, valtavista asiakasmääristä, johtamisen ongelmista ja palkasta, joka ei vastaa työn vaativuutta. Tämän ovat sosiaalityöntekijät meille hyvin selkeästi viestineet, Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki sanoo.

 

”Liikennettä pois päin ollut jonkin verran”

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä (Hyky) lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä on yhteensä kahdeksan vakanssia, joista kaksi on tällä hetkellä täyttämättä. Lisäksi ankkuritiimissä ja palvelunohjauksessa on kummassakin yksi täytetty sosiaalityöntekijän vakanssi.

Perhepalveluiden palvelualuejohtaja Riikka Lammintausta-Mäkelä kertoo rekrytointien olevan koko ajan käynnissä.

– Alkuvuonna ja keväällä paikat olivat täynnä, mutta sen jälkeen liikennettä pois päin on ollut jonkun verran. Tilanne on ollut haastava jo usean vuoden.

Lammintausta-Mäkelä uskoo, että isommilla kaupungeilla, joihin on mahdollista kulkea julkisella liikenteellä, on enemmän vetovoimaa. Hän on Ristimäen kanssa samaa mieltä siitä, että sosiaalityöntekijöiden pysyvyyden varmistamiseksi olisi tärkeää pitää työmäärä kohtuullisena.

– En sano, että meillä on johtamisongelmia, mutta johtamisellakin on iso merkitys työssä jaksamiselle. Uusia työntekijöitä on osattava riittävästi perehdyttää.

 

Hykyssä palkka on noin 3790 euroa

Jos sosiaalityöntekijäpula halutaan ratkaista, tulisi Talentian mukaan työntekijöille antaa mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä muun muassa asiakasmääriä rajaamalla ja tarjoamalla riittävät resurssit. Myös palkkaus ja työhyvinvointi tulee laittaa kuntoon.

– Talentian suositus sosiaalityöntekijän lähtöpalkaksi on 3 800 euroa ja vaativiin tehtäviin, kuten lastensuojelun sosiaalityöhön, 4000 euroa. Siihen on vielä monessa kunnassa pitkä matka, sillä sosiaalityöntekijöiden tehtäväkohtainen keskipalkka on 3 300 euroa, Ristimäki kertoo.

Hykyssä sosiaalityöntekijän tehtäväkohtainen palkka on noin 3590 euroa. Lisäksi kelpoisuuden täyttäville sosiaalityöntekijöille maksetaan kuukaudessa 200 euron rekrytointilisä.

– Palkka on ihan kilpailukykyinen ja ainakin samaa tasoa kuin muualla Kanta-Hämeessä, Lammintausta-Mäkelä toteaa.

Muina kannustimina Hyky tarjoaa kahden kuukauden palkallista opintovapaata, jota on käytetty sosiaalityön opintoihin liittyvän pro gradu -tutkielman tekoon.

Lisäksi kuntayhtymä maksaa rekrytoitavalle vuoden työssäolon jälkeen 2 000 euron kertapalkkion sitoutumisbonuksena ja seuraavan vuoden keskeytymättömän työssäolon jälkeen taas 2 000 euron kertapalkkion.

– Sitoutumisbonuksia on jo maksettu, joten voi ajatella, että sillä on ollut merkitystä uusien työntekijöiden sitouttamisessa, Lammintausta-Mäkelä katsoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic