Lounais-Häme Forssa

"Pulupariskunta sai etsiä uuden kodin" – Viksbergin talousrakennuksen remontti etenee

Uusi katto vanhan rakennuksen turvana. Museovirastolta 16 000 euron tuki.
Uusi katto on valmistunut. Ammattimiehet hoitivat uuden peltikatteen asennuksen Viksbergin kartanon vanhaan talousrakennukseen. Apumiehet huhkivat maan tasalla. Etualalla kantamassa Markku Kaseva ja hänen takanaan Heikki Tanski. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uusi katto on valmistunut. Ammattimiehet hoitivat uuden peltikatteen asennuksen Viksbergin kartanon vanhaan talousrakennukseen. Apumiehet huhkivat maan tasalla. Etualalla kantamassa Markku Kaseva ja hänen takanaan Heikki Tanski. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viksbergin kartanon vanha talousrakennus on saanut ylleen uuden ja kiinteän katteen.

Toista lapetta suojannut väliaikaiskate vaihtui peltikattoon, kun talkoolaisten ja ammattimiesten ryhmä huhki pari päivää. Sään elementtien lisäksi ulkona pysyvät nyt myös eläimet.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että rakennuksessa pesinyt pulupariskunta sai etsiä uuden kodin, Wiksbergin kartanon palstaviljely ry:n talkoovastaava Heikki Tanski ilmoittaa.

Talousrakennuksen kanssa riittää työtä vielä katon valmistumisen jälkeenkin.

Wiksbergin kartanon palstaviljely ry on perustettu suojelemaan suojelemaan Viksbergin kartanon vanhaa talousrakennusta, joka on yksi Forssan vanhimmista.

Tanskin mukaan vanhan rakennuksen kattoremontti oli haastava, sillä pieniin tiloihin eivät työkoneet tahtoneet mahtua.

– Korkeimmalta kohdaltaan katto on noin 10 metrin korkeudella. Onneksi katolla töitä tekivät ammattimiehet ja talkoolaiset avustivat maassa, Tanski kiittelee.

Lue myös: Työtä ja arvonnostoa lape kerrallaan

Katon rakentamisen jälkeen päästään sisäpuolen hommiin. Yhdistyksen johdolla remontti etenee seuraavaan vaiheeseen. Isommalla vaihteella töitä tehdään syksyllä, kun Forssan ammatti-instituutin opiskelijat tulevat apuun. Talkoolaisista on yhdistyksellä ollut pula.

– Ammattimiehet ovat töissä, ja ammattimiehiä tässä tarvittaisiin.

Seuraavana työmaalla alkaa välipohjan teko. Olemassa olevaa välipohjan rakennetta vahvistetaan ja sitten tehdään uusi lattia päälle.

Tanski ei osaa sanoa, kuinka kauan menee, että rakennus kauttaaltaan kunnossa. Sisäpuolella on työtä, samoin ulkoseinien tiilimuurauksen ja rappauksen korjaamisessa.

– Kunnostettavaksi tulevat myös ikkunat ja ovet ja sisääntulon kuistin rakentaminenkin on harkinnassa. Kyllä tämä nopeastikin valmistuisi, jos yhdistys istuisi rahapussin päällä.

Tukea yhdistys on saanut Forssan kaupungilta. Museovirasto myönsi juuri yhdistykselle 16 000 euroa rakennuksen ennallistamiseen. Yhdistyksen on myös löydettävä varoja omarahoitusosuuden kattamiseen.

Yhdistykset lyöttäytyivät yhteen

Vanhan talousrakennuksen ja palstaviljelyn tukena toimii yhdessä viisi yhdistystä: Forssa eläväksi ja kauniiksi, Mäkilammin ryhmäpuutarhayhdistys sekä Viksbergin, Tölön ja Paavolan omakotiyhdistykset.

Rakennuksen korjaamisen lisäksi yhdistys on aloittanut palstaviljelyn kartanon alueella. Kuka tahansa voi vuokrata alueelta maata ja ryhtyä viljelemään. FL

Lue myös: Viksbergistä kajahtaa: Ensitahdit kunnianhimoiselle rakennusurakalle

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic