Lounais-Häme Forssa

Pumpulienkelipatsas kukitettiin Forssassa – Pumpulienkelit ovat osa suomalaisen tekstiiliteollisuuden historiaa

"Meidän on syytä kunnioittaa aikaisempia sukupolvia ja heidän työtään nykyisen hyvinvointimme perustana."
Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Forssan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola oli toinen Pumpulienkelipatsaan kukittajista. Kuva: Matti Uutela

Työväen Sivistysliiton TSL:n Lounais-Hämeen Opintojärjestö kukitti yhdessä Forssan työväenyhdistyksen kanssa Forssan torin laidalla seisovan Pumpulienkelipatsaan lauantaina 6.6. Nyt jo 44. kerran järjestetyllä tapahtumalla halutaan kunnioittaa tekstiiliteollisuudessa työtä tehneitä naisia, joita suurin osa tehtaiden työntekijöistä oli ja osin juuri heidän työpanoksellaan silloinen agraariyhteiskunnan murroksessa elävä yhteisö ponnisteli kohden parempaa tulevaisuutta.

Koronaepidemian tämänhetkisen tilanteen johdosta patsaan kukitustilaisuus vietettiin tällä kertaa hiljaisuudessa ilman yleisöä. Kukittajina toimivat Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja TSL:n opintojärjestön puheenjohtaja Raili Touronen.

– Tekstiiliteollisuuden arki 1800-luvun loppupuolella oli kovaa raatamista, sillä nykyisiä työsuojelumääräyksiä muun muassa lapsityövoiman käytöstä tai työajoista ei ollut olemassa ja lisäksi tehdassalit olivat pimeitä ja meluisia paikkoja vaarallisine koneineen. Silloiseen teollistumiseen ja suomalaisen yhteiskunnan murrokseen liittyi monella tapaa myös naisten asema työelämässä, perheessä ja yhteiskunnassa ylipäätään, Lepola toteaa.

– Meidän on syytä kunnioittaa aikaisempia sukupolvia ja heidän työtään nykyisen hyvinvointimme perustana. Pumpulienkeleitä alkuperäisessä merkityksessään ei enää ole, suomalainen tekstiiliteollisuus on kohdannut omat vaikeutensa eikä paluuta entiseen ole. Silti voimme oppia menneestä paljonkin arvostamalla työntekoa sekä uskomalla tulevaisuuteen.

– Forssassa tekstiiliteollisuuden perintö tulee ensi vuonna näkyväksi uuden kuosikeskuksen myötä. Perinteet ja kasvun juuret ovat hyvä tuoda osaksi nykypäivää.

Lue viime vuoden kukituksesta: Pumpulienkeleille kunniaa jo 43. kerran – Kehrääjätyttöpatsas kukitettiin (FL 8.6.2019)

 

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic