Lounais-Häme Forssa

Punaisen pitää palaa pyörän perässä, poliisi pyytää – Lakimuutos toi pyöräilijät Forssan urheilukauppoihin lamppuostoksille

Uusi tieliikennelaki vaatii pyörän perään punaisen valon. Tämä on näkynyt Forssan urheiluvälinekaupoissa.
Punaisia takavaloja on saatavilla polkupyöriin monilla eri kiinnitystavoilla, Intersport Forssan Aki Siika-aho kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Punaisia takavaloja on saatavilla polkupyöriin monilla eri kiinnitystavoilla, Intersport Forssan Aki Siika-aho kertoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Syksyn saavuttua aamut ja illat alkavat olla yhä pimeämpiä, mutta hyviä pyöräilykelejä pitäisi riittää vielä toviksi.

Hämärässä pyöräillessä tulee huolehtia pyörän näkymisestä ja omasta näkemisestä. Kesäkuun alussa voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä polkupyörän perässä täytyy palaa punainen valo. Jo aiemmin laki on velvoittanut, että edessä tuikkii valkoinen tai keltainen valo.

– Pyörässä on oltava etu-, taka- ja sivuheijastimet. Pimeällä näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijän heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa listaa.

Takavaloja mennyt jo pitkään

Muuttunut tieliikennelaki on näkynyt sekä Urheilu-Kennissä että Intersport Forssassa.

– Meillä takavalosesonki on jatkunut koko kesän, lamppuja on myyty sekä vaihdettu heijastinten tilalle koko ajan. Aiemmin myynti oli satunnaista, Urheilu-Kennin kauppias Pia Kenni-Kujala sanoo.

Intersport Forssassa pyöränvalojen myynti alkoi kauppias Aki Siika-ahon mukaan kiihtyä kesän lopulla.

– Meillä oli lehdessä ilmoitus, minkä jälkeen valoja meni viikossa suuri erä, Siika-Aho naurahtaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Erilaisia valovaihtoehtoja on kauppojen hyllyillä runsaasti.

Lue myösVuosi kuin vuoristoradan pyöritystä: Urheiluliikkeet ovat toipuneet nopeasti alkuvuoden kahdesta alamäestä (FL 17.7.2020)

40 euron liikennevirhemaksu uhkana

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin muistuttaa Lähi-Tapiolan tiedotteessa, että syksyn tullen ja uuden tieliikennelain myötä poliisi voi kiinnittää erityistä huomiota varusteiden käyttöön.

– Jos pyöräilijältä pimeässä puuttuu etu- tai takavalo, voi poliisi antaa huomautuksen. Tarvittaessa mahdollisuus on myös määrätä liikennevirhemaksu, joka pyöräilijöille on 40 euroa. Ei liikennesääntöjä tietysti kannata noudattaa vain poliisin, vaan oman ja muiden turvallisuuden takia, Arvelin muistuttaa.

Takavalolle ei ole laissa määritetty muita vaatimuksia kuin punainen väri. Erilaisia valovaihtoehtoja löytyy kauppojen hyllyiltä nyt hyvin.

– Takavalon voi kiinnittää satulaan, satulatolppaan, tarakkaan, lokasuojaan tai vaikka polkupyöräkypärään tai reppuun. Melkein kaikkia näitä meilläkin on nyt valikossa. Aiemmin takavaloja ei ollut valikoimassa paljonkaan, Siika-Aho kertoo.

Tasainen valo toiveissa

Arvelin toteaa, että tärkeintä on, että valo näkyy. Poliisi suosittelee kuitenkin kiinteää valoa vilkkuvan sijaan.

– Vilkkuvan valon muut saattavat kaukaa sekoittaa esimerkiksi mainos- tai hälytysvaloihin, mutta tasaisesta takavalosta tietää, että kyseessä on toinen ajoneuvo, Arvelin sanoo.

Piippa muistuttaa, että kun valo palaa tasaisesti, pyöräilijän etenemistä voi olla helpompi seurata.

– Kiinteä valo myös valaisee pyöräilijän edessä olevan ajoradan vilkkuvaa paremmin. Valon tyylistä riippumatta kannattaa tarkistaa valaisimen suunta niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevien silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, muttei häikäistä toisia, Piippa neuvoo. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic