Lounais-Häme

Puola juhlii itsenäistymisen 100-vuotispäivää ilman ulkomaisia arvovieraita - Seurausta Puolan valtapuolueen käytöksestä Euroopassa, arvioi tutkija

Varsova
11.11.2018, 01:53

Ulkomaat

Puolassa vietetään tänään itsenäistymisen 100-vuotispäivää. Juhlallisuuksia varjostavat äärioikeiston aikeet marssia Varsovassa kaupunginjohtajan kiellosta huolimatta.
Puolan presidentti Andrzej Duda ja pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoittivat kiellon jälkeen, että kaupungissa järjestetään kaikille kansalaisille tarkoitettu yhteinen marssi päivän kunniaksi. Äärioikeistoryhmät veivät kuitenkin oman marssikieltonsa oikeuteen ja voittivat. Ne aikovat marssia virallisen juhlamarssin kanssa samaa reittiä.
Äärioikeisto on ottanut tavakseen marssia Varsovassa itsenäisyyspäivänä. Viime vuonna marssille otti osaa 60 000 ihmistä.
Puolan juhlallisuuksiin ei ole odotettavissa merkittäviä ulkomaisia vieraita. Puolan entinen pääministeri, nykyinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, aikoo kuitenkin saapua paikalle.
Tusk torjui kutsun osallistua Pariisissa sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan muistotilaisuuteen.
– En halua sellaista vaikutelmaa, että Puola on täysin yksin, Tusk sanoi. Hänen on veikkailtu saattavan pyrkiä Puolan presidentiksi 2020.
Puola on joutunut EU:ssa yhä enemmän eristyksiin sen jälkeen kun Laki ja oikeus -puolue (PiS) vuonna 2015 nousi valtaan. Ulkomaisten arvovieraiden poissaolon syynä ei pidetäkään pelkästään samaan aikaan osuvia Pariisin tilaisuuksia.
– Ulkomaisten delegaatioiden poissaolo on seurausta PiS:n käytöksestä Euroopassa. Kukaan ei halua tulla tänne enää, poliittinen tutkija Stanislaw Mocek sanoi AFP:lle.
Puola palasi itsenäiseksi valtioksi ensimmäisen maailmansodan lopussa pitkän tauon jälkeen. Itsenäisyyspäivä 11.11.1918 on sama kuin maailmansodan päättymispäivä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti