Lounais-Häme

Puolen vuoden vapaalle riittää ohjelmaa

Kylpyhuone-elementtejä valmistavalla Parmarinella kalustajana työskentelevä Hannu Anttila jää toukokuun toinen päivä vuorotteluvapaalle.

-Vuorotteluvapaa on ollut suunnitteilla jo kymmenen vuotta, Anttila naurahtaa.

Hän ei usko, että vapaan ehdot enää paranevat, joten nyt on korkea aika pitää se. Anttila aikoo olla pois töistä maksimimäärän eli 180 päivää.

-Ensin aion mennä metsätöihin. Joulukuusipalsta vaatii jo hoitoa.

54-vuotias Anttila on tehnyt vuosikausia matkatöitä. Viime vuonna hän viipyi Ruotsissa toistasataa päivää, tänä vuonna reissupäiviä on kertynyt jo 70.

-Jos on kaksi viikkoa reissussa ja sen jälkeen viikonloppuvapaa, niin ei siinä paljon kotihommia ehdi tekemään.

Anttilan perheeseen kuuluu lähihoitajavaimo, kolme lasta, joista kaksi tytärtä asuu vielä kotona.

-Vuorottelukorvaus ei ole järin iso, mutta täytyy suhteuttaa menot tuloihin.

Anttilan vuorotteluvapaa on täynnä tekemistä. Hän sanoo, että se on juuri sitä, mitä hän haluaa.

-Jos haluan levätä, laitan lenkkarit jalkaan.

Parmarinen toimitusjohtaja Jussi Raunio toteaa, että yrityksen työntekijät jäävät edelleen vuorotteluvapaalle lähes entiseen tahtiin.

-Tosin edellytysten kiristyttyä yhä harvemmalla on mahdollisuus hakeutua vapaalle.

Raunion mukaan Parmarinella on niin paljon erilaisia työtehtäviä, ettei sijaisen löytäminen ole ongelma.

-Olemme rekrytoineet muutenkin väkeä, joten määräaikaisiin sijaisuuksiin löytyy aina tekijä.

Anttila lisää, että hänelle sijainen löytyi joustavasti. Hän ainoastaan jännitti, miten Raunio suhtautuu reissutyöläisen vapaaseen.

-Hän suhtautuikin hyvin myötämielisesti, Anttila iloitsee.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) vs. henkilöstöpäällikön Milla Ahtiaisen mukaan vuorotteluvapaa on ahkerasti niin lääkäreiden, sairaanhoitajien, lähihoitajien, terveystarkastajien, sihteerien ja ohjaajienkin käytössä.

Viime vuonna vapaita tosin käytettiin hieman vähemmän kuin kahtena aiempana vuonna.

Vuorotteluvapaaedellytyksiä kiristettiin vuoden 2016 alussa. Joillakin työpaikoilla on kielletty vapaalle jääminen.

Hykyssä ei ole harkittu vapaiden kieltämistä.

-Kesäaikaan sijoittuvat vuorotteluvapaat ovat kuitenkin haasteellisia, koska ensin on varmistettava sijaisten riittävyys vuosilomiin, Ahtiainen sanoo.

Forssan kaupungin työntekijät ovat jääneet viime vuosina tasaiseen tahtiin vuorotteluvapaalle.

-Vuorotteluvapaalla olevien lukumäärä on ollut melko samalla tasolla kolmen vuoden ajan. Vapaalle jää noin kymmenen henkilöä vuosittain, Forssan kaupungin henkilöstöpäällikkö Esa Sinisalo laskee.

Yksi kaupungin vuorotteluvapaalainen on pois töistä keskimäärin puoli vuotta. Sinisalon mukaan kaupunkikaan ei ole harkinnut vapaalle jäämisen kieltämistä.

Forssan ammatti-instituutin (Fai) henkilöstösihteeri Kaija Kaikkonen kertoo, että Fain henkilökunnalla ei ole ollut kovin suurta intoa jäädä vuorotteluvapaalle.

-Olin ennen Fain ja Faktian yhdistymistä Faktialla töissä ja vuorotteluvapaalle jääviä oli jo silloin tosi vähän.

Kaikkosen mukaan osa 30 ja 40 ikävuoden välillä olevista työntekijöistä jäi vapaalle lapsen kouluunlähdön takia. Nykyisillä ehdoilla se on vaikeaa.

-Nyt, kun työhistoriaa täytyy olla takana 20 vuotta, vuorotteluvapaalle jäävät ovat hieman vanhempia, Hämeen te-toimiston yritysneuvoja Mari Pöysti sanoo.

Pöystin mukaan vuorotteluvapaata käytetään lähes kaikilla aloilla.

-Teollisuus ja hoivapuoli ovat yleisimmät, Pöysti summaa. FL

Vuorotteluvapaa
Vuorotteluvapaan tarkoitus on muun muassa edistää työntekijän jaksamista.Vapaalle jäävän työntekijän tilalle täytyy palkata työtön työnhakija, mutta työtehtävien ei välttämättä tarvitse olla samoja.Vuorotteluvapaalle lähtevällä pitää olla työhistoriaa vähintään 20 vuotta. Korkeintaan puoli vuotta kestävälle vapaalle jäävän yläikäraja on hänen vanhuuseläkkeensä alaikäraja vähennettynä kolmella vuodella.Vuorotteluvapaan sijaiseksi pitää palkata te-toimistossa vähintään 90 päivää työttömänä ollut tai alle 30-vuotias äskettäin valmistunut tai alle 25-vuotias tai yli 55-vuotias.

Uusimmat

Fingerpori

comic