Lounais-Häme

Puolen vuosisadan palvelus takana – Koijärven vanhat urkupillit huutokaupataan

-Kun aloitin puolitoista vuotta sitten Forssan seurakunnan kanttorina, yhdet ensimmäisistä sanoistani olivat, että ”Koijärvellä on hirveät urut”, Outi Aro-Heinilä sanoo.

Vuonna 1968 Kangasalan urkutehtaan valmistamat Koijärven kirkon vanhat urut olivat tiensä päässä. Koska Koijärven kirkossa ei pidetä tasaista lämpötilaa, urkupillit elivät lämmön ja kosteuden mukaan.

-Urut ovat puhallinsoitin, ilma kulki välillä pilleissä epätasaisesti. Oli aika ikävää, kun hautajaisten alussa kaikki vaikutti olevan hyvin, mutta yhtäkkiä ilma ei kulkenutkaan korkeisiin ääniin oikein, Aro-Heinilä kertoo.

Viime vuoden lopulla Koijärvellä siirryttiin toimintavarmuuden aikaan, kun 1. adventtina otettiin käyttöön uudet digitaaliset urut. Vanhoja tina- ja kupariurkupillejä on jätetty kirkkoon esille, ikään kuin koristeeksi ja muistoksi. Ääni tulee jatkossa kuitenkin pillien sijaan kaiuttimista.

Samalla siirryttiin 10 äänikerrasta 27 äänikertaan.

Outi Aro-Heinilä kertoo, että vaikka on hyvin tyytyväinen Koijärven kirkon uusiin digitaalisiin urkuihin, pitää hän henkilökohtaisesti enemmän ”oikeista uruista”.

-Tuntuma on niissä parempi, Aro-Heinilä kertoo.

-Kun aloin purkaa vanhoja urkuja viime vuonna, tuli vähän haikea olo. Ensimmäisen pillin irrotettuani ajattelin, että onko tämä oikein.

Uudet sähköurut maksoivat noin 30 000 euroa. Jotta kirkolle olisi saatu samantasoiset oikeat urut, olisi hinta noussut kuusinumeroiseksi. Lisäksi oikeat urut vaativat säännöllistä huoltoa, mikä nostaisi kustannuksia entisestään.

-En tiedä, onko seurakunnilla enää tulevaisuudessa varaa hankkia ja rakentaa oikeita urkuja, pastori Mauri Laihorinne pohtii.

Nykyään seurakunnissa ei soittimien suhteen olla enää yhtä konservatiivisia kuin aiemmin: myös digitaaliset urut hyväksytään.

-Kaikki soittimet ovat kirkkoihin tervetulleita. Kirkossa on soitettu jopa moottorisahaa, Laihorinne kuvailee.

Vanhat urkupillit, jotka eivät jää koristeiksi, huutokaupataan Koijärven kirkolla sunnuntaina. Purettuja pillejä kaupataan sarjoina, mutta myös yksittäispillejä on saatavilla. Myynnissä on niin metallisia kuin puisiakin urkupillejä. Suurikokoisten pillisarjojen lähtöhinnaksi on määritelty 60 euroa, pienempien 40 euroa.

Aro-Heinilä kertoo, että urkupillejä voi yhä käyttää soittimina puhaltamalla. Useammasta pillistä saa rakennettua varsinaisen soittimenkin. Pillejä voi käyttää myös esimerkiksi koriste-esineinä.

-Pilleistä saa tehtyä monenlaista, esimerkiksi erikokoisten pillien sarjasta saa rakennettua kauniin enkelinsiiven seinälle. Pieniä pillejä taas voi laittaa vaikkapa maljaan ja käyttää kukkatelineinä.

Huutokaupan tuotto menee yhteisvastuukeräykseen. Meklarina toimii Kalle Korvenoja.

Kun huutokauppa on saatu päätökseen, Koijärven kirkossa alkaa yhteisvastuukonsertti, jossa esiintyvät Koijärven kanteleryhmä, Koijärven kirkkokuoro, Talkookuoro Ilkka Kurikan johdolla sekä Erkki Liikanen. FL

Urkupillien huutokauppa Koijärven kirkossa su 22.4. klo 17. Pilleihin voi tutustua jo klo 16. Yhteisvastuukonsertti alkaa klo 18.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti