Lounais-Häme

Puolueet kaivavat asemia vaalitaistoon

Puolueet tähtäävät maakuntavaaleissa Kanta-Hämeessä täyteen eli 88 nimen ehdokaslistaan, mutta urakka on puoli vuotta ennen vaaleja korkeintaan puolivälissä.

Puolueet pyrkivät löytämään ehdokkaita maakunnan joka kunnasta. Yleislinja on julkistaa nimiä vasta, kun piirihallitus on ehdokkuuden vahvistanut.

Lakipaketin kohtalo on heittänyt varjonsa vaalien ylle. Osa ehdokaskandidaateista haluaa vielä katsoa, mitä tuleman pitää ja millainen maakuntahallinnosta muotoutuu.

 

Keskustan Etelä-Hämeen piiri on vahvistamassa alkavalla viikolla vuosikokouksessa nelisenkymmentä maakuntavaaliehdokasta.

Forssalainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sirkka-Liisa Anttila on jo aiemmin todennut, ettei maakuntavaaleihin lähde, koska ei näe voivansa hoitaa yhtä aikaa kolmea tehtävää.

Keskustan Etelä-Hämeen piirihallituksen forssalainen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Johanna Häggman toteaa, että piirin puheenjohtajan täytyy totta kai olla vaalissa mukana johtamassa joukkuettaan.

-Toivon että meidän seudulla joka puolue tekee aktiivisesti ehdokashankintatyötä, että saamme valtuustoon paikkoja ja pääsemme vaikuttamaan, hän sanoo. Hän viittaa ennusteisiin, joiden mukaan Hämeenlinna jättää maakuntavaltuustopaikoista vain tähteet muille kunnille.

-Nähtäväksi jää, paljonko vaali äänestäjiä kiinnostaa.

 

Hämeen SDP:n puheenjohtaja Pirjo Alijärvi kehaisee ehdokaslistojen täyttyvän hyvää vauhtia. Puolueosastot ovat Kanta-Hämeessä esittäneet jo noin 40 henkeä ja lisäksi kiinnostuksensa on ilmoittanut parikymmentä henkeä.

-Olemme hakeneet alueellista kattavuutta ja sitä, että ehdokkaita on eri ikäryhmistä ja eri ammatillisista taustoista.

Forssasta on luvassa kymmenkunta demariehdokasta. Forssan työväenyhdistyksen ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Kaisa Lepolaa on kosittu ehdolle, mutta hän ei ole vielä ratkaissut kantaansa.

Kysymys on pitkälti ajankäytöllinen, koska Lepola on jo lupautunut eduskuntavaaliehdokkaaksi ja hän toimii esimerkiksi kaupunginhallituksen ja hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallituksen puheenjohtajana ja työskentelee sosiaalihuollon erityisasiantuntijana Lopen kunnassa. Ammatti voisi tuoda jossain määrin esteellisyyttä maakuntavaltuustotyöskentelyyn.

 

Hämeen kokoomuksen piirihallituksen varapuheenjohtaja ja Forssan kokoomuksen puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva arvioi ehdokashankinnan olevan hyvällä mallilla. Forssasta on luvassa 8–9 kokoomusehdokasta, joista yli puolet on nyt koossa.

Opetusministeri ja Forssan kaupunginvaltuutettu Sanni Grahn-Laasonen sanoo päättävänsä kevään aikana ehdokkuudestaan maakuntavaaleihin vakavan harkinnan pohjalta.

-Olen aina valmis kantamaan vastuuta, mutta jotta voin niin tehdä, haluan punnita ensin vastuukysymykset ja mahdolliset esteellisyystilanteet sekä ajankäytölliset näkökulmat.

Lounais-Hämeestä tarvitaan joka tapauksessa hänen mukaansa maakuntaan vahvoja vaikuttajia, joilla on verkostoja pitää seudun puolia sekä yhteistyöhalua ja -kykyä.

-Maakunnassa Forssan seutu ei pärjää riitelemällä, vaan on kyettävä tekemään yhteistyötä – niin saamme enemmän aikaan ja pystymme paremmin huolehtimaan seutukunnan palveluista myös uudessa, kannaltamme vaikeassa tilanteessa.

 

Lounais-Hämeen vihreiden puheenjohtaja Maija Kranni summaa, että vihreitä ehdokkaita on jo jokaisesta Forssan seudun viidestä kunnasta, yhteensä nyt yksitoista, vaikka nimiä ei voi vielä vahvistaa.

-Uskon että määrä tästä vielä kasvaa.

Forssan seudun perussuomalaisilla on koossa nyt toistakymmentä ehdokassuostumusta Forssasta ja naapurikunnista. Mukana ovat esimerkiksi kaikki Forssan perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut.

Vasemmistoliitolla on tavoitteena saada Forssasta 12 ehdokasta. Peruslinjana on saada seutukunnan joka kunnasta ensisijaisesti valtuutetut ja varavaltuutetut, jos maakuntavaalit toteutuvat.

Hämeen sinisillä vaalityö on käynnistymässä. Toukokuussa on ensimmäisten ehdokassitoumusten vuoro. Mahdolliset vaaliliitot maakuntavaalissa ovat sinisillä piirien päätettävissä, mutta asiasta ei ole puheenjohtaja Petteri Leinon mukaan nyt mitään tiedotettavaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic