Lounais-Häme Helsinki

Puoluejohtajien ensimmäiset vappupuheet pidetty: "Kun valuuttakurssimme ei jousta, niin työmarkkinoiden pitää joustaa"

Sekä keskustan että kokoomuksen johtajat kaipasivat puheissaan työmarkkinoille joustoja.
Tulevien vuosien tärkeimmäksi tehtäväksi Katri Kulmuni nosti vappupuheessaan Suomen jälleenrakentamisen. Kuva: Riku Hasari
Tulevien vuosien tärkeimmäksi tehtäväksi Katri Kulmuni nosti vappupuheessaan Suomen jälleenrakentamisen. Kuva: Riku Hasari, arkisto

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan paikoin tarpeellisiakin uudistuksia pitää siirtää odottamaan taloudellisesti parempia aikoja, jos uudistukset lisäävät pysyviä menoja ja velvoitteita.

Keskustaa johtava Kulmuni otti asiaan kantaa vappupuheessaan. Syynä siirtoon olisi koronaepidemian aiheuttama talouskriisi, jonka vuoksi valtio on Kulmunin mukaan ottamassa velkaa ainakin toistakymmentä miljardia euroa.

–  Lähivuosina ei ole luvassa yltäkylläisten pitoja, vaan uusiin rajallisiin resursseihin sopeutumista, Kulmuni sanoi.

Kulmuni ei eritellyt, mitä uudistuksia lykkäys voisi koskea.

Kritiikki esimerkiksi hallituksen ajamaa oppivelvollisuuden laajentamista kohtaan on lisääntynyt koronaepidemian aiheuttamien talousvaikeuksien myötä. Lakiesitys oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 ikävuoteen ja toisen asteen tutkinnon maksuttomuudesta lähti lausuntokierrokselle tänään.

Kulmuni: Paikallisella sopimisella investointeja

Tulevien vuosien tärkeimmäksi tehtäväksi Kulmuni nosti Suomen jälleenrakentamisen. Hänen mukaansa hallituksen tulevien elvytyspäätöksien ohella Suomessa tarvitaan muutoksia työmarkkinoille. Kulmuni kaipaa Suomeen lisää paikallista sopimista yhteisten pelisääntöjen pohjalta.

–  Kun palkansaajien työkykyyn ja -hyvinvointiin satsataan sekä koulutusmahdollisuuksia parannetaan, voidaan yritysten tueksi tehdä tarpeellisia joustoja työllistämisen ja investointien kynnyksen madaltamiseksi, Kulmuni sanoi.

Työmarkkinoiden joustavuutta sivusi omassa puheessaan myös oppositiopuolue kokoomusta johtava Petteri Orpo. Hänen mukaansa suomalaisessa yhteiskunnassa tulisi tehdä rakenteellisia uudistuksia, joiden tärkeyttä koronaepidemiasta aiheutunut talouskriisi on korostanut.

–  Kun valuuttakurssimme ei jousta, niin työmarkkinoiden pitää joustaa, Orpo sanoi.

Lisäksi hän peräänkuulutti investointien merkitystä Suomen taloudellisessa jälleenrakentamisessa koronakriisin jäljiltä. Orpo vertaa Suomen tilannetta 1990-luvun alun lamaan, jolloin perustettiin uusia välineitä innovaatioiden rahoittamiseen. Hänen mukaansa tutkimus- ja kehityspanostusten osuus tulisi nostaa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

–  Tämä ei onnistu pelkästään julkisella rahoituksella, vaan mukaan tarvitaan myös yksityiset pääomat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petteri Orpo ehdottaa hallitukselle esimerkiksi panostuksia nopeisiin raideyhteyksiin, älykkääseen sähköverkkoon tai yksityisen sektorin vähäpäästöisten ratkaisujen kiihdyttämiseen. Kuva: Riku Hasari
Petteri Orpo ehdottaa hallitukselle esimerkiksi panostuksia nopeisiin raideyhteyksiin, älykkääseen sähköverkkoon tai yksityisen sektorin vähäpäästöisten ratkaisujen kiihdyttämiseen. Kuva: Riku Hasari, arkisto

Orpo muistutti ympäristöongelmista

Orpon mukaan Suomen tulisi pohtia, voiko se koronakriisiä hoitaessaan ratkaista myös ilmastonmuutokseen ja luonnon monimuotoisuuden hupenemiseen liittyviä ongelmia. Hän ehdottaa hallitukselle esimerkiksi panostuksia nopeisiin raideyhteyksiin, älykkääseen sähköverkkoon tai yksityisen sektorin vähäpäästöisten ratkaisujen kiihdyttämiseen.

–  Koska nyt käytettävät rahasummat ovat historiallisen suuria, tehtävällä politiikalla kannattaisi pyrkiä ratkaisemaan koronan lisäksi myös muita ongelmia.

Jälleenrakennukseen liittyen Kulmuni piti esillä myös omavaraisuutta. Ministerin mukaan talouden kansainväliset tuotantoketjut ovat tehneet Suomesta entistä haavoittuvaisemman.

–  Omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja kotimaista ruuantuotantoa on pidetty tuulahduksina menneestä. Jatkossa meillä ei yksinkertaisesti ole enää varaa tämän kaltaiseen ajatteluun.

Kulmunin mukaan keskusta esittelee syksyn puoluekokouksessaan suunnitelman Suomen jälleenrakentamiseksi. Keskusta järjestää puoluekokouksen syyskuun alussa Oulussa. Kokous oli alun perin tarkoitus järjestää kesäkuussa, mutta sitä siirrettiin koronaepidemian vuoksi.

Kulmunin ja Orpon vappupuheenvuorot julkaistiin kummankin puolueen Facebook-sivuilla. Valtaosa puoluejohtajien vapputervehdyksistä on luvassa vasta vappupäivänä, jolloin puhuvat esimerkiksi Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.) ja Maria Ohisalo (vihr.). Oman tervehdyksensä pitää myös pääministeri Sanna Marin (sd.).

Uusimmat

Fingerpori

comic