Puolustusministeri Niinistö: Eurooppa ei ole muodostamassa yhteistä armeijaa

Helsinki
14.11.2018, 16:01

Kotimaa

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan Eurooppaan ei ole tulossa yhteistä armeijaa. Hän sanoo, että asiasta on ollut väärinymmärryksiä ja etenkin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puheissa lennokasta retoriikkaa.
– Mitään yhteistä eurooppalaista armeijaa ei olla muodostamassa, Niinistö sanoo STT:lle.
Niinistö myös painottaa, että Suomella on jatkossakin omat puolustusvoimat.
Yhteisen eurooppalaisen armeijan perustaminen on saanut tukea sekä Saksalta että Ranskalta. Niinistö ei kuitenkaan usko, että Ranskan Macron tai Saksan liittokansleri Angela Merkel todella olisivat yhteisen armeijan kannalla.
Myös tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista pitää Macronin ja Merkelin puheita pikemminkin retorisina heittoina kuin realistisina ehdotuksina. Hänen mukaansa puheenvuorojen taustalla on laajempi viime vuosina kiihtynyt keskustelu siitä, että Euroopan tulisi tehdä enemmän puolustuksen saralla.
Merkel sanoi eilen Euroopan parlamentin täysistunnossa, että yhteinen armeija helpottaisi puolustusyhteistyötä. EU:n puolustusyhteistyö olisi Merkelin mukaan täydentävää sotilasliitto Natolle. Merkelin mukaan Euroopan on aika ottaa kohtalo omiin käsiinsä, kuten hän on sanonut aiemminkin.
Ranskan presidentti Macron puhui yhteisen armeijan puolesta viime viikolla, ja jo aiemmin armeijaa on kannattanut myös komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kutsui Macronin ehdotusta loukkaavaksi. Tviiteissään Trump on tulkinnut, että Eurooppa suojautuisi yhteisellä armeijallaan Yhdysvalloilta, Kiinalta ja Venäjältä.

Tutkija: Macron halusi huomiota Ranskan tavoitteille

Tutkija Pesu tulkitsee Macronin puhetta niin, että Macron halusi saada huomiota Ranskan tavoitteille saada aikaan eurooppalaisille kyky toimia yhdessä Euroopan lähialueilla ilman Yhdysvaltojen apua. Näihin tavoitteisiin liittyy myös Macronin tekemä eurooppalainen interventioaloite, jonka ajatuksena on tehostaa mukana olevien maiden toimintakykyä.
Pesun mukaan Merkel antoi omalla puheenvuorollaan tukea Macronille ja tämän idealle siitä, että Euroopan pitäisi olla entistä itsenäisempi. Pesu huomauttaa, että Merkel oli kuitenkin varovainen. Merkel painotti, että pitäisi työskennellä yhdessä kohti pitkän aikavälin visiota.
Yhteistä visiota ei kuitenkaan tahdo löytyä.
– Euroopassa ei ole juurikaan yksimielisyyttä siitä, miten eurooppalaista puolustusta tulisi kehittää – ei varsinkaan Saksan ja Ranskan välillä, Pesu arvioi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic