Lounais-Häme

Puolustusministeri: Patria Landin Hämeenlinnassa kehittelemistä uusista miehistönkuljetusajoneuvoista tilaus ensi ehkä ensi vuonna

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan ensimmäiset prototyypit valmistunevat tänä vuonna ja varsinainen tilaussopimus tehtäisiin vuonna 2022.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että tilaussopimus maavoimien uusista panssaroiduista miehistönkuljetusajoneuvoista tehtäisiin vuoden 2022 aikana.

– Jos isompia vastoinkäymisiä ei tule, ensimmäiset tutkimus- ja kehitysprojektin ajoneuvot valmistuvat tämän vuoden lopulla. Varsinainen tilaussopimus isommasta määrästä lienee ensi vuoden heiniä, Kaikkonen kertoi Hämeen Sanomille tiistaina.

Kaikkonen ei vielä avaa sen tarkemmin hankinnan suuruutta.

– En voi vielä puhua summista, koska asia on kesken ja menossa on tuotekehitysvaihe, mutta mittakaava on merkittävä. Maavoimilla on tarkoitus tehdä näitä investointeja tämän vuosikymmenen aikana, ja siihen myös löytyy rahoitus puolustusbudjetista.

Ruotsilla ja muillakin mailla kiinnostusta

Suomi ja Latvia allekirjoittivat viime vuonna tutkimus- ja kehityssopimuksen valtioiden yhteisen panssariajoneuvojärjestelmän kehittämisestä.

Ajoneuvoa kehitetään Patrian Hämeenlinnan-tehtaalla Patria 6×6 -vaunualustan pohjalta. Työhön osallistuu useita muita yrityksiä Suomessa ja Latviassa.

– Myös Ruotsilla on kiinnostusta tulla mukaan hankkeeeseen. Muitakin maita voi tulla mukaan, mutta niitä on vielä turhan varhaista mainita. Kasvavaa ulkomaista kiinnostusta hankkeeseen on, Kaikkonen toteaa.

Hanke tuo työllisyyttä Hämeenlinnaan

Puolustusministeri Antti Kaikkonen tutustui tiistaina Hämeenlinnassa Patria Land oy:n toimintaan.

Kaikkosen mukaan kehitysyhteistyö nousi keskusteluun, mutta varsinaisia neuvotteluja ei käyty.

– Epäilemättä sillä (Patria Landin Hämeenlinnan-tehtaalla) on keskeinen rooli kaikissa skenaarioissa, mutta asia tarkentuu, kun projekti etenee. Tavalla tai toisella hanke tuottaa työllisyyttä myös Hämeenlinnaan, Antti Kaikkonen lupaa.

Patria Land -liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen kertoi aiemmin (HäSa 15.10.2020), että kehitystyöllä ja tavoitellulla myöhemmällä tuotannolla voi olla yritykselle merkittäviä työllistämisvaikutuksia. Sopimuksen työllistämisvaikutus tehtaalle on tähän mennessä noin 20 henkilötyövuotta. HÄSA

Lue myös: Patrian suunnittelemalle, Suomen ja Latvian yhteiselle panssariajoneuvolle suuret odotukset – Järjestelmän uskotaan kiinnostavan laajemminkin

Uusimmat

Fingerpori

comic