Lounais-Häme

Puolustusministeriö: Venäjän puolustusministerin väitteet Suomen Nato-yhteistyöstä sisältävät useita virheitä

Helsinki
26.07.2018, 13:35

Kotimaa

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun puheet Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyöstä sisältävät useita asiavirheitä, sanoo Suomen puolustusministeriö.
Shoigu väitti, että Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain toukokuussa allekirjoittama aiejulistus antaa sotilasliitto Natolle esteettömän pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan ja aluevesille. Tosiasiassa valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen aluevesille ja ilmatilaan edellyttää lupaa Puolustusvoimilta, ministeriö sanoo.
Suomessa ei myöskään ole Shoigun mainitsemaa Yhdysvaltain avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta, vaan kyseessä on monikansallinen hybridiosaamiskeskus.
Puolustusministeriön mukaan Shoigu esittää virheellisesti, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon. Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on selkeä ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa, ministeriö toteaa tiedotteessaan.

”Lausunnoissa ei mitään uutta”

Shoigu varoitti tiistaina, että Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistyminen heikentää turvallisuutta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin.
Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Suomen puolustusministeriön mukaan tällaista ei kuitenkaan ole olemassa, vaan maat ovat allekirjoittaneet toukokuussa aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä.
Suomella ei ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin ja komentorakenteisiin, toisin kuin Shoigu väittää.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kommentoi keskiviikkona, että Shoigun Nato-lausunnoissa ei ole mitään uutta. Niinistö sanoi, että Venäjän puolustushallinto on käyttänyt aiemminkin jyrkkää sanailua ilmaistessaan huoltaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti