Lounais-Häme

Puolustusministeriön mietintö: Jehovan todistajien tulisi myös suorittaa asevelvollisuus

Helsinki
02.07.2018, 16:57

Kotimaa

Puolustusministeriön työryhmä ehdotti maanantaina Jehovan todistajien vapautuslain kumoamista. Tämä tarkoittaisi sitä, että Jehovan todistajien tulisi myös suorittaa ase- tai siviilipalvelus.
Työryhmä ehdottaa, että laki kumottaisiin siirtymäaikana siten, että ne henkilöt, jotka ovat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet lykkäystä palveluksen aloittamiselle, voisivat edelleen hakea vapautusta asevelvollisuuden suorittamisesta.
Siirtymäajan jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.
Työryhmä on luovuttanut mietintönsä puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin.). Siitä sen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle kesän aikana, kertoo työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Teemu Penttilä STT:lle.
Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan 1980-luvulla.

Hovioikeuden päätös vauhditti
Penttilän mukaan ratkaisuun vaikuttivat ennen kaikkea yhteiskunnalliset muutokset.
Asiasta virisi keskustelu, kun Helsingin hovioikeus hylkäsi keväällä 2018 syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta.
– Jos tällainen tuomioistuinkäytäntö yleistyy ja vahvistuu, se on iso riski yleiselle asevelvollisuusjärjestelmälle, Penttiläsanoo.
Hänen mukaansa myös maanpuolustusvelvollisuuden sisältö on muuttunut.
– Nykyään uhkaympäristö Suomelle on sellainen, että myös aseettoman toiminnan keinoin voidaan suojella suomalaista yhteiskuntaa.

Moni valinnee siviilipalveluksen

Aseistakieltäytyjäliitto kritisoi päätöstä heti tuoreeltaan maanantaina.
– Tämä merkitsee ihmisoikeusongelman ratkaisemista niitä heikentämällä, liitto katsoi tiedotteessaan.
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) arvioi jo keväällä blogissaan, että todennäköisimmin yhä useampi Jehovan todistaja valitsee jatkossa siviilipalveluksen.
– Siviilipalvelus on aidosti aseeton vaihtoehto. Jehovan todistajat ovat suhtautuneet neutraalisti siviilipalvelukseen. Kun heitä kuultiin, he pitivät sitä yksilön omana päätöksenä, Penttilä sanoo.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti