Lounais-Häme

Purjehtija kannustaa naisia toteuttamaan haaveitaan

”Vapauden tunne merellä huikaisee. Aavalla ulapalla en näe mannerta, kuulen vain tuulen suhinan purjeissa ja meren kohinan aluksen surfatessa aalloilla. Illan tummuessa ja aamun sarastaessa näen auringon laskun ja nousun. Yöselkosilla erottuvat valkoiset aallonharjat ja tähtitaivas. Tunnen ihmisen pienuuden, tunnen olevani osa maailmankaikkeutta. Purjehtiessa merellä liikutaan luonnon ehdoilla, nöyrästi sitä kunnioittaen. Veneen hallitseminen erilaisissa keleissä on haastavaa, ja se opettaa koko ajan. Uuden oppiminen koukuttaa. Kun irrotan köydet rannasta, koko maailma on avoinna edessä. Tunnen lähteväni lentoon niin henkisesti kuin fyysisestikin.”

Forssalainen purjehtija Raija Alapeteri kuvailee kokemuksiaan maailman merillä innostuneesti. Purjehdukset ovat vieneet hänet jo monille merille ja opettaneet paljon, myös itse elämästä.

-Tärkein oivallus purjehtiessa on ollut huomata, kuinka tärkeitä läheiset ihmiset ovat. Täytyy löytää tasapaino; toisaalta minulla on vapaus ja oma suunta, mutta tärkeää on myös arki ja omat läheiset. Avaran kotitalon Forssan Savijoelta hankimme perheellemme kokoontumispaikaksi, kun talo Inkoossa kävi liian pieneksi. Haluamme mahtua kaikki saman katon alle jouluna ja muina juhlapyhinä.

Alapeteri soisi yhä useamman pääsevän kokemaan purjehduksen maailman. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n valitsema Vuoden kouluttaja kipparoi useita purjehduksia vuosittain ja kouluttaa uusia harrastajia.

-Tarttukaa naiset haasteisiin ja uskaltakaa! Ottakaa aikaa itsellenne, koska voimaantuminen auttaa arjessa ja jaksamisessa, hän kannustaa.

ARC-hankkeella mukaan lähtevät naiset haluavat olla esimerkkinä ja auttaa naisia uskomaan itseensä ja toteuttamaan unelmansa.

 

Ensi vuoden marraskuussa Raija Alapeteriä ja hänen ryhmäänsä odottaa purjehdusuran tähän mennessä kovin haaste. Alapeteri lähtee kipparoimaan venettä Atlantic Rally for Cruisers -kisaan. Ensimmäistä kertaa Atlantin ylittävässä kilpailussa suomalaisveneen miehistö on kokonaan naisisto.

-Purjehduskausi oli viime vuodelta ohi, ja pimeänä lokakuun iltana päädyin katselemaan netistä ARC:n sivuja. Olen aina haaveillut Atlantin ylityksestä, ja innostuin toden teolla. Soitin ystävälleni Johanna Köllille, ja hän lupautui perämieheksi. Pian saimme lähtemään kutsukirjeet, ja nyt naisisto on kasassa.

Naiset valmistautuvat kilpailuun jo täyttä vauhtia. Sopivia veneitä on kiikarissa ja päätöksen teon aika on elokuussa. Veneen valinnan jälkeen käynnistyy aktiivinen varojen hankinta unelman toteuttamiseksi.

-Haussa on suomalainen Swan. Olen kipparoinut 65-jalkaista Swania; se on tuttu, turvallinen ja hyvin tehty, Alapeteri kehuu.

Harjoituspurjehduksissa porukka hioutuu toimimaan yhteen. Seuraava kisaharjoitus on edessä elokuussa Helsinki Tallinna Racessa.

 

Purjehduksen ytimessä on Alapeterin mukaan ongelmanratkaisukyky.

-Samoin kuin muussa elämässä, täytyy purjehduksessa olla valmis muuttamaan suuntaa ja luoda uusia kuvioita koko ajan. Pohjalla on silti ensin oltava suunnitelma, jota voi muuttaa.

-Ongelmia tarvitaan, koska ilman ongelmia ei ikinä mitään opikaan.

Ryhmän täytyy toimia saumattomasti yhteen. Naisiston tukihenkilönä on psykologi Ilona Rauhala, joka piti ryhmälle jo viikonlopun koulutuksen.

Henkinen ja fyysinen valmistautuminen isolle purjehdukselle ovat välttämättömiä. Opiskeltavana on myös satoja teknisiä asioita, koska avomerellä on pystyttävä itse hoitamaan eteen tulevat vaikeudet. Tarvittaessa tulipalot on sammutettava, purjeet korjattava ja murtuneet luut kipsattava veneellä. Meriturvan koulutuksissa ja kokeneiden Atlantin-ylittäjien briiffauksessa venekunta käy läpi kaikkia mahdollisia tilanteita. Sääohjelman käyttö, tähdistä navigoiminen ja sukeltaminen saavat myös oman huomionsa.

-Mukaan ovat lähdössä riskianalyytikko, restonomi, juristi ja kaksi lääkäriä, ja itse olen tehnyt työuraani muun muassa ensihoidossa. Kaikki mukaan lähtevät ovat paitsi taitavia purjehtijoita, myös eri alojen asiantuntijoita, joten teknistä osaamista löytyy tiimistä.

 

Valmistautumisessa tukena on ARC-kilpailun käsikirja. Kirjassa on yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi ruuan ja energian riittämisen varmistamiseksi. Juomavesi syntyy vedentekokoneen avulla, ja mukaan otettu ruoka täydentyy kalastamalla. Syötävät kalat on opiskeltava ennen lähtöä.

-Osallistumme kisan Cruising -sarjaan, ja tyynellä tai sähkön loppuessa voi käyttää konetta.

Atlantic Rally for Cruisers lähtee liikkelle Gran Canarialta ja päättyy Karibian Saint Lucialle.

-Vene on ensin tietysti saatava Las Palmasiin. Siihen menee ainakin neljä viikkoa ja itse kisaan kahdesta kolmeen viikkoa. Kanarialle on tarkoitus purjehtia ihan rauhassa ja tarjota vapaita paikkoja seilorinaisille.

Karibialta vene on myös tuotava takaisin kotimaahan.

-Voi olla, että Karibialle kannattaisi jäädä joksikin aikaa järjestämään purjehduksia. Takaisin voisi palata toukokuussa, kun säät ovat taas kohdillaan.

 

Pelkästään naisista koostuvat venekunnat saavat edelleen huomiota ja jopa ihmettelyjä osakseen. Raija Alapeterin mielestä näillä purjehduksilla hän on oppinut eniten.

-Miehillä on usein taipumus ottaa ohjat käsiinsä, kun tulee tiukka paikka. Henkisesti, fyysisesti ja lajin vaatimusten mukaan kehittyy parhaiten, kun täytyy itse ratkaista kaikki asiat. Tässä lajissa kukaan ei ole toista parempi, on vain erilaisia toimintamalleja, hän muistuttaa.

-Naisten omilla purjehduksilla on ihan omanlaista energiaa, joka vahvistaa kaikkia mukana olevia.

Raija Alapeteri ei tässä vaiheessa vielä jännitä matkaa, mutta lähempänä lähtöä monenlaiset asiat käyvät mielessä.

-Putoaminen on ehdottomasti kielletty. Turvavaljaat on pidettävä niin lyhyenä, ettei kukaan joudu missään kelissä kannen ulkopuolelle.

Purjehduksen maailmaan Kallaveden äärellä syntynyt Raija ja Sallasta kotoisin oleva aviomies Heikki Alapeteri jäivät koukkuun heti ensimmäisellä purjehdusmatkallaan, ystävien kanssa Välimerellä.

-Olimme vähän aikaisemmin muuttaneet Inkooseen ja hankkineet moottoriveneen, mutta se vene oli kuin korkki laineilla. Purjehtiessa kuuli kaikki äänet ja oli ihan uudella tavalla veden kanssa yhteydessä. Kahden viikon päästä meillä oli jo oma purjevene hankittuna.

Venekunnan valmistautumista voi jo seurata Facebook-sivuilla Dreamdaredo – FIN Ladies Sailing Arc2018.ARC-purjehtijat etsivät parhaillaan yhteistyökumppaneita. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Raija Alapeteriin: raijaala@gmail.com.

Atlantin yli marraskuussa 2018
ARC, Atlantic Rally for Cruisers purjehditaan joka marraskuu Gran Canarialta Karibian Saint Lucialle.Matka kestää kahdesta kolmeen viikkoa.Kisaan osallistuu parisataa venettä vuosittain.Ensimmäinen suomalainen naisvenekunta lähtee mukaan kisaan marraskuussa 2018. Kipparina on forssalainen Raija Alapeteri, ja mukaan lähtee kymmenkunta naista.Valmistautuminen kisaan alkoi tammikuussa 2017.Ensimmäisen suomalaisen naisvenekunnan matkaa kilpailuun voi seurata Facebookissa sivuilla Dreamdaredo – FIN Ladies Sailing Arc2018. Myöhemmin avautuvat myös nettisivut.

Uusimmat

Fingerpori

comic