Lounais-Häme

Purku-uhattu rivitalo kunnostettiin Humppilassa

Humppilan kunnan Suomen Telakoneen yrittäjälle Matti Rautionmaalle ja huolto- ja korjausliikkeen yrittäjälle Tapio Jortikalle myymä entinen kunnan vanhusten rivitalo Kätöntien varrella Humppilan keskustassa on saanut uuden elämän.

Jortikka on kunnostanut rivitalokiinteistöä yhdessä poikansa Juho Jortikan kanssa. Kaksikko on kunnostanut talon täydellisesti. Viemäriputket ja betoniperusta sekä 21 senttimetriä paksut betoniset väliseinät asuntojen välissä ovat käytännössä ainoat rakenneosat, jotka ovat säilyneet vanhasta rakennuksesta.

-Rivitaloa on parsittu kokoon sivutöinä, Jortikka toteaa vaatimattomasti.

Seinien pintamateriaalit on uusittu niin sisältä kuin ulkoa. Katto, ikkunat ja ovet sekä pihan salaojitus ja sadevesijärjestelmä on uusittu. Kiinteistö saa edelleen lämpönsä kunnan kaukolämpöverkostosta. Myös sähköjärjestelmä on uusittu kokonaan.

Jouluksi muuttokuntoon on saatu rivitaloon tulevista kahdeksasta asunnosta kaksi ensimmäistä kaksiota. Talon ensimmäiset asukkaat ovat kotoisin Humppilasta ja Huittisista. Aikaisemmin kiinteistössä oli kaikkiaan 12 asuntoa, joista osa on nyt yhdistetty suuremmiksi asunnoiksi. Vanhaan kerhohuoneeseen on rakennettu kolmen huoneen ja keittiön asunto saunoineen.

Yrittäjäkaksikko kiistää, että rivitalo olisi kunnostettu bisnesmielessä. Rautionmaan mukaan kysymys on siitä, että kunnostamalla rivitalo saatiin Humppilan keskustassa nurkkia kuntoon ja kiinteistölle arvoisensa, kunnolla toteutettu uudistus. Mikäli rivitalon purkamiseen olisi lopulta päädytty, olisi Rautionmaalla ollut koneetkin tähän tarkoitukseen.

60 neliömetrin kaksion rivitalosta voi ostaa 80000 eurolla ja 30 neliön yksiön 40000 eurolla. Nyt myymättä on vielä kuusi asuntoa. Niitä kunnostetaan kauppojen myötä keväällä. Näin ostaja voi vaikuttaa esimerkiksi keittiökalusteisiin ja mm. lattia- ja tapettivalintoihin.

-Uskoisin, että kevään kuluessa kaikki asunnot saadaan myytyä. Tähän mennessä kohdetta ei ole markkinoitu missään eikä se oli minkään asunnonvälittäjän listoilla, Rautionmaa sanoo.

Jortikka oli Telakoneella uusimassa konttoritiloja kun hänen ja Rautionmaan välille syntyi keskustelu kunnan myynnissä olevasta rivitalosta. Kaksikolle löytyi yhteinen sävel ja pian kunta oli valmis tekemään kaupat tyhjillään olleesta rivitalosta. Kaksikko ei sulje pois mahdollisuutta, että yhteistyökuvio jatkuu muiden rakennushankkeiden parissa.

Jortikka sanoo kunnostuksessa olevan rivitalon olevan perustaltaan vahvan. Hänen mukaansa 21 senttiä paksut väliseinät asuntojen välissä tarjoaa hyvän äänieristyksen. Käytännössä rivitalo on rakennettu kokonaan uudestaan. Rautionmaa kehuu talon sijaintia Humppilan keskustassa. Palvelut ovat 200 metrin säteellä ja Koivistonlammin rantaan on kivenheitto.

Rakentaminen on tuonut myös pieniä yllätyksiä. Rakennustarkastukselta tuli tiukat moitteet, kun työmaalla oli tehty purkutöitä ilman asbestikartoitusta. Rautionmaa sanoo nyt joutuneensa seuraamaan läheltä suomalaista byrokratiaa rakentamisessa, joka liittyy vanhan kunnostamiseen. Kaksikko pelkää, että tiukoilla säännöillä ja määräyksillä kunnostaminen voidaan tehdä kannattamattomaksi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic