Lounais-Häme

Putin kiersi Fox Newsin kysymyksen, lupasiko Trump tunnustaa Krimin osaksi venäjää

Helsinki
17.07.2018, 04:21

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo yhdysvaltalaisen Fox Newsin haastattelussa, että hän ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump eivät keskustelleet kahdenkeskisessä tapaamisessaan Yhdysvaltojen osallistumisesta Naton sotilasharjoituksiin.
Sotilasharjoitukset ärsyttävät Venäjää, ja Foxin toimittaja Chris Wallace kysyi Putinilta, oliko Trump kenties luvannut Yhdysvaltojen lopettavan osallistumisensa harjoituksiin.
Trump tapasi kesäkuussa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja ilmoitti tapaamisen jälkeen yllättäen, että Yhdysvallat lopettaa Pohjois-Koreaa ärsyttäneet sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.
Wallacea kiinnosti myös, oliko Trump kenties luvannut tai vihjannut Putinille, että voisi joskus tulevaisuudessa tunnustaa Krimin osaksi Venäjää. Medialle aiemmin puhuneiden lähteiden mukaan Trump sanoi kesäkuussa teollisuusmaiden G7-kokouksessa, että Krimin pitäisi olla osa Venäjää, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.
Putin kuitenkin kiersi kysymyksen. Hän korosti, ettei hyväksy ilmausta ”Krimin liittäminen osaksi Venäjää”, sillä hänen näkökulmastaan alue liittyi Venäjään demokraattisella kansanäänestyksellä. Hän sanoi Trumpin todenneen Helsingissä katsovansa Krimin olevan osa Ukrainaa. Putin kieltäytyi kuitenkin kertomasta, puhuivatko hän ja Trump mahdollisuudesta, että Yhdysvallat muuttaisi tulevaisuudessa kantaansa.
– Mielestäni tämä asia on syytä jättää tähän, Putin kuittasi.

”Trump ei kiinnostanut meitä”

Wallace kysyi Putinilta myös, onko Venäjällä Trumpista hallussaan kiusallista materiaalia. Yhdysvalloissa kiertävien huhujen mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa ajalta ennen tämän poliittista uraa. Monet Trumpin vastustajat epäilevät, että presidentti ei uskalla syyttää Venäjää presidentinvaaleihin sekaantumisesta siksi, että Venäjä kiristää häntä.
Putinin mukaan Trump ei kiinnostanut Venäjää vähäisimmässäkään määrin ennen kuin tämä asettui ehdolle presidentinvaaleissa. Hän huomautti, että ennen kuin Trumpista tuli presidenttiehdokas, maailmassa oli satoja tätä tärkeämpiäkin liikemiehiä. Esimerkiksi Pietarin talousfoorumiin osallistuu Putinin mukaan vuosittain 500 liikemiestä, joista useimmat ovat merkittävämpiä kuin liikemies-Trump.
– Luuletko, että meidän salainen palvelumme todellakin järjesti heille kaikille seurannan? Putin sanoi.
– Toisin kuin te, toisin kuin Yhdysvallat, me emme tee sellaista. Meillä ei ole riittävästi resursseja. Meillä ei ole riittävästi henkilöstöä totaalisen valvonnan järjestämiseen. Se ei kuulu suunnitelmiimme. Ja on selvää, ettemme tehneet mitään sellaista herra Trumpia vastaan.

Haluton käsittelemään Muellerin syytteitä

Putin oli selvästi haluton käsittelemään haastattelussa syytteitä, jotka yhdysvaltalainen erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti perjantaina kahtatoista Venäjän armeijan tiedustelu-upseeria vastaan. Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin tutkiva Mueller syyttää upseereita muun muassa demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroimisesta.
Wallace yritti ojentaa Putinille syytekirjelmän luettavaksi, mutta Putin ei koskenut paperiin vaan viittilöi laskemaan sen pöydälle. Putin ei myöskään vastannut suoraan Wallacen kysymyksiin aiheesta vaan puhui pitkästi aiheen vierestä.
Putin korosti muun muassa, että demokraattien sähköpostien varastamisessa ja viestien sisällön vuotamisessa ei ollut kyse valheellisen tai virheellisen tiedon levittämisestä. Hän puhui hakkereista kuin sankareista, jotka paljastivat tietoja, jotka kansalla oli oikeus tietää.
Wallace yritti tiukata vertauskuvan avulla, olivatko hakkerit Putinin mielestä toimineet oikein sillä perusteella, että varastivat todellisia eivätkä valheellisia tietoja.
– Annatte ymmärtää, että he eivät varastaneet väärää rahaa vaan oikeaa rahaa. Yritättekö sanoa, että se on hyväksyttävää?
Putin ei vastannut kysymykseen.
Wallace kysyi Putinilta myös, miten tämä tulkitsi sen, että syytteet nostettiin vain muutamaa päivää ennen Putinin ja Trumpin tapaamista.
– Se on Yhdysvaltojen sisäistä poliittista peliä, Putin sanoi.
– Älkää pitäkö Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteita tämän sisäpoliittisen kamppailun panttivankina.

http://video.foxnews.com/v/5810009147001/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic