Lounais-Häme

Putin kiisti vaaleihin sekaantumisen, Trumpista vaalitutkinta on naurettava

Helsinki
16.07.2018, 20:01

Ulkomaat

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttejä grillattiin tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain vaaleihin liittyvistä tapahtumista. Presidentti Vladimir Putin toisti kantansa, jonka mukaan Venäjän valtio ei ole koskaan sekaantunut eikä aio sekaantua Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin, mukaan lukien vaaleihin.
Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii Venäjän sekaantumista vaaleihin, joissa presidentiksi valittiin Donald Trump.
Putinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, halusiko hän, että Trumpista tulee presidentti. Putin myönsi, että kyllä halusi.
– Antakaa minulle edes yksi fakta, joka todistaisi väitetystä salaisesta sopimuksesta vaalien edellä, Putin sanoi.
Hän ilmoitti, että Muellerin ryhmä voisi lähettää Venäjälle virallisen oikeusapupyynnön, että maa voisi kuulustella syytettyjä.
Hän sanoi Venäjän odottavan vastavuoroisuutta, jotta amerikkalaiset viranomaiset kuulustelisivat niitä amerikkalaisia, joita Venäjä Putinin mukaan epäilee sekaantumisesta Venäjän asioihin.
Epäilykset Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin ovat kiusallisia Trumpille, sillä hänen kampanjaväkensä epäillään tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa.
Trump sanoi Helsingissä, ettei hänen kampanjansa tehnyt mitään kiellettyä yhteistyötä.
– Voitin Hillary Clintonin rehellisesti. Tutkinta on naurettava, Trump sanoi.
Hänen mukaansa tutkinta on osaltaan huonontanut maiden välisiä suhteita.
Trump myös kehui Putinin ehdotusta viranomaisyhteistyöstä tapauksen tutkinnassa.

”En tuntenut siihen aikaan liikemies Trumpia”

Putinilta kysyttiin, onko Venäjä kerännyt raskauttavaa materiaalia Trumpista ja hänen perheestään.
– Väitetään, että Venäjällä on kerätty aineistoa Trumpin vieraillessa Moskovassa. Siihen aikaan en edes tuntenut liikemies Trumpia, Putin sanoi.
Kysymyksen taustalla on ilmeisesti puheet siitä, että Venäjän tiedustelupalvelu olisi kerännyt Trumpista kiusallista aineistoa moskovalaisessa hotellissa ennen kuin tämä nousi presidentiksi.
Trump puolestaan sanoi, että tällaiset väitteet ovat täyttä pötyä.
– Jos sellaista materiaalia olisi, se olisi julkaistu aikaa sitten, Trump sanoi.

”Rakentava päivä”

Trump luonnehti päivää erittäin rakentavaksi. Hän sanoi, että maiden suhteet ovat muuttuneet Suomessa yhdessä vietettyjen neljän tunnin aikana. Trumpin mukaan tilanne ennen tapaamista oli huonompi kuin koskaan. Trumpin mukaan molemmat osapuolet ovat vastuussa huonoista väleistä.
Putin oli ennen tätä ehtinyt sanoa, että tapaaminen on ensimmäinen askel kohti yhteistä luottamusta.

Putin ja Trump pitivät kiinni Krim-kiistastaan

Ennen tapaamista oli esitetty huolta siitä, että Trump ja Putin tekisivät päätöksiä eurooppalaisten päiden yli.
Ainakaan näkemykset Krimin liittämisestä Venäjään eivät lähentyneet Helsingin-tapaamisessa. Putin sanoi, että Trumpin kanta Krimiin on tunnettu. Putinin mukaan Trump pitää Krimin liittämistä Venäjään laittomana.
Putin toisti, että Venäjällä on eri näkemys. Se katsoo, että kansanäänestys Krimin liittymisestä Venäjään oli kansainvälisen oikeuden mukainen.


Korjattu aiempaa uutista, jonka mukaan lähetyksessä ei kuultu Putinin vastausta. Putin kuitenkin vastasi, että halusi Trumpin voittavan.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic