Lounais-Häme

Putin: Yhdysvalloissa on voimia, jotka ovat valmiita uhraamaan suhteet Venäjään

Washington
19.07.2018, 19:12

Ulkomaat

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastannut Yhdysvalloissa saamaansa kritiikkiin.
Putin sanoi torstaina venäläisille suurlähettiläille pitämässään puheessa, että Yhdysvalloissa on voimia, jotka ovat valmiita uhraamaan Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet omien päämääriensä edistämiseksi.
Putin tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maanantaina, ja Yhdysvalloissa on kritisoitu rajusti Trumpin myötäilevää suhtautumista Putiniin. Moni poliitikko niin demokraattien kuin republikaanienkin leirissä on pitänyt esillä Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja kutsunut Putinia vihollisvaltion johtajaksi.
Trump sanoo odottavansa innolla seuraavaa tapaamistaan Putinin kanssa. Hän tviittasi presidenttien Helsingissä pidetyn tapaamisen olleen suuri menestys ja odottavansa toista tapaamista, jotta presidentit voivat alkaa toteuttaa asioita, joista ensimmäisessä tapaamisessaan puhuivat.
Samalla Trump myös syytti jälleen kerran mediaa valeuutisoinnista.

Suurin osa yhdysvaltalaisista tyytymättömiä Trumpin esiintymiseen

Suurin osa yhdysvaltalaisista on tyytymättömiä siihen, miten Trump hoiti huippukokouksen Putinin kanssa, ilmenee uutiskanava CBS:n torstaina julkaisemasta kyselystä.
Vastanneista kolmannes oli tyytyväinen tapaan, jolla Trump hoiti tapamaisensa Venäjän johtajan kanssa. 39 prosenttia vastaajista sanoi huippukokouksen jälkeen olevansa vähemmän luottavainen siihen, että Trump ajaa Yhdysvaltain etuja.
Niiden yhdysvaltalaisten määrä, joiden mielestä Trump on liian ystävällinen Putinia kohtaan, on kasvanut viime vuoteen verrattuna.
Trumpin oman puolueen republikaanien kannattajien keskuudessa luotto presidenttiin on kuitenkin vahvempaa. 68 prosenttia kyselyyn vastanneista republikaaneista oli sitä mieltä, että Trump hoiti huippukokouksen hyvin. Republikaanivastaajien luottamus siihen, että Trump ajaa maansa etua ei myöskään ollut horjunut huippukokouksen jälkeen tai oli jopa vahvistunut.
Kyselyyn haastateltiin noin tuhatta vastaajaa

Trumpin ristiriitaiset puheet jatkuivat

Uutiskanava CBS:n haastattelussa Trump sanoi uskovansa kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coatsin näkemyksen, että Venäjä uhkaa edelleen sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin. Alle vuorokautta aiemmin Trump oli sanonut, ettei Venäjä enää yritä vaikuttaa Yhdysvaltoihin.
Jo ennen CBS:n haastattelun julkistamista Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders oli selittänyt toimittajille, Trumpin aiempi lausunto oli tulkittu väärin. Hän vakuutti, että Trumpin hallinto varautuu siihen, että Venäjä yrittää sekaantua seuraaviinkin vaaleihin.
Muun muassa Washington Postin mukaan toimittaja kysyi keskiviikkona päivällä Yhdysvaltojen aikaa, kohdistaako Venäjä yhä toimiaan Yhdysvaltoihin.
– Kiitos paljon. Ei, Trump vastasi ja pudisti päätään.
– Eikö? Ettekö usko asian olevan niin? toimittaja jatkoi.
– En, Trump toisti.
Huckabee Sandersin mukaan Trump tarkoitti, ettei ota enää vastaan kysymyksiä.
Illalla Yhdysvaltojen aikaa televisiosta lähetetyssä haastattelussa CBS:n uutisankkuri Jeff Glor muistutti Trumpia, että tiedustelujohtaja Coatsin arvion mukaan Venäjän vaalisekaantumisen uhka jatkuu, ja kysyi, hyväksyykö Trump arvion.
– No, minä hyväksyn sen. Tarkoitan, hän on asiantuntija, Trump vastasi.
– Tätä hän tekee (työkseen). Hän on tehnyt työnsä hyvin. Luotan suunnattomasti Dan Coatsiin, ja jos hän sanoo niin, minä hyväksyn sen.
Sitten hän kuitenkin tuntui kumoavan osan juuri sanomastaan – tai kenties puhuttelevan suoraan Venäjää.
– Sanon sinulle kuitenkin, sen on paras olla olematta totta. Sen on paras olla olematta totta.

Syytti Putinia epäsuorasti

CBS:n haastattelussa Trump myös syytti epäsuorasti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen viime vaaleihin. Trump ei kuitenkaan sanonut olevansa sitä mieltä, että Putin olisi suoraan osallistunut vaalisekaantumiseen esimerkiksi antamalla armeijansa tiedustelu-upseereille käskyn ryhtyä toimiin vaalien häiritsemiseksi.
Trump lausui epäsuoran syytöksensä sen jälkeen, kun häntä haastatellut Glor oli huomauttanut, että Trump ei ole tuominnut Putinia vaaleihin sekaantumisesta, ja kysyi suoraan, pitääkö Trump Putinia henkilökohtaisesti vastuussa. Trumpin vastaus oli kiertelevä.
– No, pitäisin kyllä, koska hän on vastuussa maastaan. Samalla lailla pidän itseäni vastuussa asioita, jotka tapahtuvat tässä maassa. Joten varmasti maan johtajana häntä täytyisi pitää vastuullisena, kyllä.
Glor kysyi myös, mitä Trump sanoi Putinille asiasta. Trump sanoi ilmaisseensa hyvin painokkaasti, ettei vaaleihin sekaantumista voida suvaita.

https://www.cbsnews.com/news/poll-trump-putin-meeting-helsinki-summit-russia-election-meddling/
https://www.cbsnews.com/news/donald-trump-interview-cbs-jeff-glor-russia-putin-dan-coats-cabinet-meeting-today-2018-07-18/
https://www.washingtonpost.com/politics/trump-returns-to-touting-his-summit-with-putin-a-day-after-doing-damage-control/2018/07/18/ff794dea-8a70-11e8-8aea-86e88ae760d8_story.html?utm_term=.684f05fb1cd3

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti