Lounais-Häme

Putkiremontti kannattaa aina kilpailuttaa

Tammelalainen LVI-yrittäjä Timo Nummela Vesinummela oy:stä sekä forssalaisen LVI-kulma oy:n Jari Lehtovirta ovat Forssan seudulla keskustelleet kymmenien ihmisten kanssa, joille on yritetty kaupata putkiremontteja kotiovella jopa aggressiivisesti.

Ovelta ovelle -myyjien määrä on Lehtovirran arvion mukaan noussut viime vuosina selvästi.

Kokemukset näistä valtakunnallisten yritysten kiertävistä kauppiaista ovat Nummelan mukaan usein negatiivisia.

-Kauppaaminen on esimerkiksi epäselvää. Jotkut asiakkaat ovat luulleet allekirjoittaneensa vain tarjouksen, mutta paperi onkin paljastunut tilausvahvistukseksi, Nummela kertoo esimerkin.

-Kauppiaat ovat myös hyvin sitkeitä ja voivat istua jopa neljä tai viisi tuntia asiakkaan kotona, jotta saisivat allekirjoituksen paperiin, Lehtovirta sanoo.

 

Sopimukset urakasta yritetään saada tehtyä asiakkaan kanssa mahdollisimman nopeasti. Asiakkaalle saatetaan yrittää luoda kuvaa, että talossa täytyy sen iän vuoksi uusia putken välittömästi.

Jos asiakasta ei saa heti sopimukseen, vastausaikaa annetaan yleensä yksi tai kaksi päivää, minkä jälkeen tarjouksen kerrotaan ”umpeutuvan”.

Jos tällaisen sopimuksen allekirjoittaa nopeasti, mutta tuleekin katumapäälle, on se mahdollista vielä peruuttaa.

-Ovelta ovelle -kaupassa on aina 14 päivän peruutusoikeus. Jos myyjä ei tuo peruutusoikeutta selvästi ilmi, uusien EU-säädösten mukaan asiakkaalla voi olla jopa mahdollisuus saada rahat takaisin, vaikka remontti olisi ehditty tehdä, Nummela muistuttaa.

 

Lehtovirta ja Nummela kehottavat aina kilpailuttamaan samaansa tarjouksen.

-Kiertävältä kauppiaalta kannattaa tietysti pyytää tarjous, mutta remontin hinta-arvioita voi kysyä muilta yrityksiltä, Lehtovirta sanoo.

Sekä Lehtovirta että Nummela kertovat usein ovelta ovelle -kauppiaiden hintojen olevan korkeita.

-Kyllä ne kuulemani perusteella aika suolaisia ovat. Alle kymmenen tuhannen euron remonteissakin puhutaan jo tuhansien eurojen eroista yritysten välillä, Nummela sanoo.

 

Kilpailu on Nummelan mukaan tällä hetkellä LVI-alalla kovaa. Samalla hintoja on painettu alas.

-Katteet ovat koko maassa tällä alalla aika pieniä, kun mennään hintapuoli edellä, Nummela sanoo.

Tällä hetkellä sekä Vesinummelan että LVI-kulman toimintasäde urakoiden osalta on noin 100 kilometriä, jotta töitä olisi tarpeeksi.

-Meillä oli esimerkiksi Hyvinkäällä 80 asuntoa täydessä putkiremontissa viime vuonna. Nytkin töitä on Riihimäellä ja Hämeenlinnassa, jopa Helsingissä pitkästä aikaa, Nummela sanoo. FL

 

Muista nämä putkiremonttia suunnitellessa
Kysy tarjouksia useammasta paikasta, voit säästää tuhansia euroja.Päätöstä ei kannata tehdä heti nopeasti tai yhden keskustelun perusteella.Kysy, missä yritys on aiemmin toiminut ja pyydä kokemuksia edellisiltä asiakkailta.Solmi kirjallinen sopimus, jossa käy tarkasti ilmi, mitä remonttiin kuuluu.Varmista, että putkimateriaalit ovat laadukkaita ja tyyppihyväksyttyjä.Kannattaa varmistaa, kuka itse työn suorittaa, jotta remontin tekijät ovat varmasti päteviä.Varmista, että remontin takuut ovat kattavat ja takuuajat riittävät.Jos et ennestään tunne yritystä tai sen mainetta, hanki työlle valvoja.Lähde: Timo Nummela, Vesinummela oy

Uusimmat

Fingerpori

comic