Lounais-Häme

Putkiremonttien aika ei ole ohi Forssassa

Kerrostalojen ja rivitalojen putkiremonttibuumi ei ole vielä ohi. Varsinkin viemäri- ja käyttövesiputkiremontteja tehdään edelleen paljon.

Forssassa on viime vuosina tehty lähinnä käyttövesiputkistoremontteja.

Kiinteistö Pi-Re oy:n johtavan ammatti-isännöitsijän Tero Rekusen mukaan käyttövesiputkistoremontti on asukkaan kannalta suht helppo.

-Asunnosta ei tarvitse muuttaa pois. Remontti tehdään pääasiassa rappukäytävässä, josta putket johdetaan asuntoihin, Rekunen kertoo.

Hänen mukaansa isoin vaiva on timanttiporan aiheuttama ajoittainen meteli.

-Remontti ei ole läheskään niin likainen kuin perinteinen viemäriputkistoremontti.

Rekusen mukaan pääkaupunkiseudulla linjasaneerauksen hinta alkaa 800 eurosta neliömetriä kohden, riippuen siitä, minkälaisia remontteja siihen liitetään.

Pääkaupunkiseudulla putkiremontin yhteydessä tehdään nimittäin paljon muitakin remontteja. Kylpyhuoneen fiksaamisen lisäksi voidaan tehdä uudet sähköjohdot ja ilmanvaihtojärjestelmät sekä liittää talo valokuitukaapeliverkkoon.

-Joskus tehdään samalla kerralla muitakin remontteja. Koska rakenteita avataan, niin työ on helppo tehdä yhtä aikaa putkiremontin kanssa, Rekunen sanoo.

Viemäriputkiremontteja on tehty myös Forssassa, mutta paljon on vielä tekemättä. Varsinkin rivitaloissa käyttövesiremontit odottavat osittain vielä tekijäänsä.

-Meidän isännöimistämme taloista käyttövesiputkistoremontteja ei ole montaa tekemättä, Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen Forssan toimiston isännöitsijä Reima Hakala sanoo.

Lämpövesiputkistoremontteja ja viemäriputkistoremontteja sen sijaan on vielä jäljellä.

-Isoissa remonteissa koko talo täytyy tyhjentää puoleksi vuodeksi. Forssassa ei ole tehty niin isoja remontteja.

Viemäriputkistoremontinkaan ei tarvitse olla isotöinen, jos valurautaputkistoa ei pureta ja tehdä kokonaan uusiksi. Pinnoittamalla työstä tulee nopeampi.

-Putket pestään ja sukitetaan, Hakala kertoo.

Rekunen lisää, että komposiittiputkia käytetään nykyään kupariputkien tilalla.

Hakala tosin sanoo, että nykyisin putkiremontin ei kuitenkaan tarvitse kestää puolta vuotta.

-Jos työ suunnitellaan viimeisen päälle ja töitä tehdään useassa vuorossa yötä myöten, niin valmista voi tulla viikoissa.

Myös Rekunen toteaa, että hyvä korjaussuunnitelma on tärkeää.

-Hyvä suunnittelu, kilpailutus, toteutus. Niillä pääsee pitkälle.

Rekunen jatkaa, että kuntotutkimuksia pitäisi tehdä hyvissä ajoin. Remontti alkaa olla jo myöhäistä, jos vesi vuotaa katosta.

-Ensimmäinen signaali kuntotutkimuksen teosta on ensimmäinen vesivahinko.

Putkisto kannattaa kuvata. Jos putkistossa on pistesyöpymää, on putkiremonttiarvion aika.

-Autoakin huolletaan. Asunto on vielä arvokkaampi sijoitus, joten siitä pitäisi pitää hyvää huolta. Asunto on ihmisen arvokkain sijoitus, Rekunen muistuttaa.

Rekunen ja Hakala arvioivat, että käyttövesiputkiston remontille tulee hintaa 100–120 euroa asuinneliömetriä kohden. Hakalan mukaan hinta on haitarin korkeammassa päässä, jos asuntoon asennetaan samalla valokaapeli.

– Jos käyttövesiputkiremontin lisäksi tehdään viemärin sukitus, yhteishinta on noin 250 euroa huoneistoneliömetriä kohden, Hakala kertoo.

Hinnat ovat nousseet tasaiseen tahtiin. Rekunen toteaa, että hinta nousee kysynnän kasvun myötä. Jos kysyntää ei ole, hinta saattaa laskea.

-Hinnat ovat ehkä nousussa. Putkiremontti kannattaisi tehdä nyt, kun korot ovat vielä matalalla, Rekunen laskee.

Myös omakotitaloja odottaa putkiremonttibuumi. LVIturva oy:n mukaan arviolta joka viides omakotitalo on perusteellisen remontin tarpeessa.

-Suurin riski piilee kodin putkistossa, jonka rikkoutuminen voi aiheuttaa kalliin vesivahingon, LVIturvasta kerrotaan.

1980-luvulla rakennettiin 200000 omakotitaloa. Määrä on viime vuosisadan korkein sodan jälkeisen rakennusbuumin jälkeen. Esimerkiksi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä rakennettiin vain noin 50000 omakotitaloa.

-1980-luvulla rakennettujen omakotitalojen putket lähestyvät elinkaarensa loppua, LVIturva muistuttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti