Lounais-Häme

Puukauppa jäähtyy hiukan, muttei jäädy – Tukin kysyntä hidastunut mutta sellukattilat porisevat punaisina

Puukaupan hullut päivät on luultavasti jo nähty, mutta vihreä kulta on silti yhä arvossaan. Kotimaan sellukattilat porisevat koko ajan punaisina.
Puun kysyntä on huipussaan tänä vuonna ja ostajat ovat maksaneet tukkipuusta parempaa hintaa kuin aikoihin. Metsäkoneurakoitsija Mikko Eerola harvensi metsää Portaassa keskiviikkona. Kuva: Lassi Puhtimäki

Puu käy edelleen hyvin kaupaksi, vaikka sahatavan kysyntä on esittänyt rauhoittumisen merkkejä.

Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen mukaan tukkipuun menekissä Lounais-Hämeessä on viime viikkoina näkynyt taantumisen merkkejä kesän ja syksyn kiihkeimmän kaupankäynnin jälkeen.

Tukkipuun hinta on ollut vuoden jälkimmäisellä puoliskolla huippulukemissa, mutta hinnat ovat tulleet nyt hieman alaspäin. Kuusitukin pystykauppahinta oli parhaimmillaan yli 70 euroa, nyt hieman alle.

Mhy Lounais-Hämeen toiminnanjohtaja Kari Kanniston mukaan sahapuun kysyntä on hidastumassa, mutta kysynnän romahtamista ei ole näköpiirissä. Kannisto huomauttaa, että metsänomistaja saa suomalaisesta puusta edelleen hyvän korvauksen.

Luonnonvarakeskuksen hintalaskurin mukaan puun hankinta- ja pystykauppahinnat olivat viime viikolla taas noususuhdanteessa.

Ensiharvennus- ja kasvatushakkuupuun hinnat ovat osittain kääntyneet laskuun. Myös kuitupuun hintakehitys on alavireinen.

MetsäGroupin puukaupoista Tammelassa vastaava metsäasiantuntija Keijo Vartiainen ei täysin allekirjoita sitä, että tukkipuun kysyntä olisi selvästi laskusuunnassa. Hän myöntää kuitenkin, että kiihkein ostobuumi on esittänyt rauhoittumisen merkkejä.

– Olen toiminut tällä alueella 15 vuotta ja tämä vuosi on ollut puukaupoissa yksi vilkkaimmista. Nyt Kiinan-markkinoilla kauppa on hieman hidastunut hintojen laskun vuoksi, mutta muutoin sekä tukin että kuitupuun menekki on edelleen hyvä, Vartiainen sanoo.

Tukkipuun osalta Forssan seudun suurimpia ostajia Metsä Groupissa on Rengon saha. Tukkirekat ajavat alueelta myös neljälle muulle konsernin sahalle, muun muassa Lohjalle.

Kuitupuuta ajetaan alueelta eniten Metsä Groupin Rauman ja Äänekosken tehtaille. Raumalle menee havupuuta, Äänekoskelle puolestaan koivua.

– Äänekosken biotuotetehdas on nyt kokonaan valmis ja se käy todella hyvin. Käytännössä kaikki koivukuitu alueelta menee Äänekosken tehtaalle, Vartiainen sanoo.

Vartiainen uskoo, että kuitupuun menekki jatkuu kovana pitkälle ensi vuoteen.

Tammelan ja Forssan alueen metsäasiakasvastaava Kimmo Laukkanen UPM:ltä kertoo, että metsäyhtiöillä on ollut kova kilpajuoksu puumarkkinoilla. Etenkin sellun markkinatilanne on edelleen hyvä ja kotimaisten tehtaiden tuotteet menevät hyvin kaupaksi.

– Sellutehtaat käyvät nyt kuumana joka puolella.

Laukkanen uskoo, että kuitupuun kysyntä jatkuu vielä kovana. Asiaan vaikuttavat vahvasti jo tehdyt metsäyhtiöiden investoinnit ja myös uusia sellutehtaiden investointisuunnitelmia on olemassa.

– Toteutuvat investoinnit tarkoittavat sitä, että puuta tarvitaan suuria määriä. Kotimaisten metsäyhtiöiden periaatteena on ollut, että Suomen tehtaille tuleva raaka-aine hankitaan lähinnä kotimaasta, mikä edellyttää puukaupan vireytä jatkossa, Laukkanen taustoittaa.

MetsäGroupiin kuuluvalla Metsä Fibrellä on suunnitteilla sellutehdashanke Kemijärvelle. Lisäksi sellutehtaita aiotaan kotimaassa rakentaa ainakin Kuopioon ja Kemiin sekä naapurimaahan Viroon.

UPM aikoo tehdä kunnostusinvestointeja nykyisissä sellutehtaissaan. Lisäksi yhtiö aikoo rakentaa Uruguayhyn sellutehtaan, joka valmistuessaan olisi maailman suurin. FL

Puukauppa

Kuitupuun suurimmat ostajat Lounais-Hämeessä:

Metsä Group, UPM, Stora Enso

Sahatavaran (tukki) suurimmat ostajat Lounais-Hämeessä:

Westas Group, Metsä Group, UPM, Luvian saha, VersoWood, Koskitukki, Stora Enso

Puun hinnat (vko 49)

Sahatavara (euroa/kuutio, pystykauppa, suluissa hankintahinta):

Mänty 65,10 (62,62)Kuusi 67,83 (63,46)Koivu 48,64 (51,24)

Kuitupuu (pystykauppa, suluissa hankintahinta):

Mänty 20,18 (31,73)Kuusi 20,61 (33,66)Koivu 19,26 (32,00)Lähteet: Mhy Lounais-Häme, Metsälehti

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic