Lounais-Häme

Puun kysyntä kasvussa Hämeessä

Puukauppa käy tällä hetkellä hyvin koko Hämeessä ja selkeästi vilkkaammin kuin muualla maassa.

MTK:n kenttäpäällikkö Lauri Tapio sanoo erityisesti itäisessä Hämeessä Lahden, Asikkalan, Hartolan seuduilla lisättynä Hämeenlinnan seudulla puukaupan sujuvan vilkkaimmin sitten vuoden 2007. Samalla myös hintataso on hieman vahvistunut.

Hämeen ja Uudenmaan alueella myytiin puuta viime vuonna viidenneksen enemmän kuin edellisenä vuonna ja metsäkaupan näkymät näyttävät nyt hyvältä.

Metsänomistajan näkökulmasta markkinatilanteessa, jossa tukin hinta on lähes nelinkertainen kuitupuuhun verrattaessa, korostuu kilpailutus ja erityisesti tukin katkonta.

-Hämeessä tukin katkonta kuitupuuksi aiheuttaa vuosittain kymmenien miljoonien eurojen menetykset metsänomistajille, Tapio sanoo.

Tapion mukaan tällä hetkellä erityisesti kuusitukin kysyntä etenee suotuisasti. Tapio kiinnittää huomiota myös puukauppojen kilpailutukseen ja eri ostajien tarjousten vertailuun, joka on monimutkaistunut.

Tässä yhteydessä hän korostaa metsänhoitoyhdistysten palveluiden merkitystä puukaupalle.

Tapion mukaan Hämeessä olisi käynnistettävä investointeja puukuitua käyttävään teollisuuteen, jotta sahausmääriä voitaisiin kasvattaa.

-Puukaupan krooninen ongelma eli kuitupuun voimakas ylitarjonta poistuu ainoastaan uusilla investoinneilla.

Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen toimitusjohtaja Kari Kannisto sanoo puukaupan sujuvan ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vauhdikkaasti.

Kun sahatavaran vienti erityisesti Kiinan markkinoille vetää tällä hetkellä hyvin, erityisesti kuusitukin kysyntä on kasvussa. Tämä näkyy myös hinnoissa.

Kun vuosi sitten kuusitukista maksettiin 54 euroa motilta, on hintataso nyt 58–59 euroa motilta.

Kannisto sanoo nyt ajaudutun jo alitarjontaan, koska metsänomistajat eivät ole heränneet markkinoiden muutokseen. Kanniston mukaan metsänomistajien kannattaisi lähteä liikkeelle.

Kannisto ei usko, että kuusitukista maksettaisiin nousun myötä 80 euroa motilta kuten vuonna 2007. Sahat toimivat sen varren pienillä katteilla, että odotuksia hintakehityksestä ei kannata virittää kohtuuttomuuksiin.

Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen alueella Forssassa, Tammelassa ja Urjalassa on yhteensä noin 2300 metsänomistajaa.

Metsänhoitoyhdistyksen alueella tehtiin puukauppaa viime vuonna lähes 0,5 miljoonasta motista. Sen arvo oli noin 17,5 miljoonaa euroa. Puukaupan arvo tulee tänä vuonna helposti ylittämään 20 miljoonan euron rajan, mikäli puukauppa jatkuu nykyiseen malliin.

Luken julkaiseman tuoreen tilaston mukaan viime vuonna yksityismetsistä ostetusta mäntytukista maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 53,3 euroa ja kuusitukista 55,3 euroa motilta. Mäntykuitupuun kantohinta oli 15,5 euroa ja kuusikuitupuun 17,3 euroa motilta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti