Lounais-Häme Forssa

Puupurua ja moottorisahan pärinää: 18-vuotias forssalainen houkuttelee puun sisältä esiin karhun

18-vuotias Kian Ajdari tähtää tulevaisuudessa moottorisahaveiston SM-kisoihin.
Kian Ajdari löysi moottorisahataiteen sukulaisten innoittamana. Tällä hetkellä nuorella taiteilijalla on työn alla useita teoksia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kian Ajdari löysi moottorisahataiteen sukulaisten innoittamana. Tällä hetkellä nuorella taiteilijalla on työn alla useita teoksia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaikki alkoi linnunpöntöistä. Kian Ajdari teki isoisänsä kanssa keväällä sahattuja linnunpönttöjä ja huomasi niistä ylijääneen pitkän puupätkän. Puunrungon kappale houkutteli nuorta miestä kokeilemaan, paljastuisiko sen sisältä taidetta.

– Etsin internetistä malleja, joiden avulla pääsisin alkuun. Enoni lainasi minulle moottorisahan. Pian huomasin, että puupurun ja pärinän keskellä syntyy teoksia, jotka näyttävät eläväisiltä ja sielukkailta, forssalainen nuorimies kertoo.

Ajdari on harrastanut puutöitä jo ennen moottorisahataiteen löytymistä. Moottorisaha on pysynyt hänen taiteensa päätyövälineenä neljä kuukautta. Lyhyessä ajassa nuori taiteilija on tehnyt useampia puuveistoksia tilauksesta. Tammelalaisen mökin pihamaata vartioi hänen tekemänsä karhu.

Tulevana viikonloppuna Ajdarin moottorisaha laulaa taas suurempien töiden parissa. Tällä kertaa puusta syntyy thai-henkinen nainen.

– Etsin inspiraatiota töihini internetistä. Moni tekemäni taideteos syntyy kuitenkin asiakkaiden toiveiden pohjalta. Työn tilaaja kertoo minulle, millainen aihe häntä miellyttää ja sen perusteella lähden etsimään puusta hahmoa, joka siellä asuu, Ajdari kuvailee.

Ajdari etsii inspiraatiota töihinsä internetistä. Moottorisahataiteessa yhdistyy monta eri työvaihetta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ajdari etsii inspiraatiota töihinsä internetistä. Moottorisahataiteessa yhdistyy monta eri työvaihetta. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Jos materiaali ei tule taitelijan luo, taiteilija menee materiaalin luo

Materiaalit taideteoksiin tulevat useasti suoraan Ajdarin asiakkailta. Työstettävä materiaali saattaa olla välillä niin massiivinen, että sitä ei kannata lähteä liikuttelemaan, vaan moottorisahataiteilija menee sen luo. Ajdari hyödyntää myös hirsitaloja tekevän enonsa ylijäämäpuuta.

Puuveistoksen työstäminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii tekijältään varovaisuutta ja kärsivällisyyttä. Ensimmäisessä vaiheessa puu työstetään haluttuun muotoon moottorisahalla. Sen jälkeen vuorossa on hionta ja pienten yksityiskohtien luominen. Lopuksi syntynyt teos voidaan viimeistellä polttamalla siihen tummempia osuuksia. Työn voi myös maalata.

– Moottorisaha on aggressiivinen työkalu. Se nappaa helposti liikaa pois kerralla, jos sen käyttämiseen ei keskity kunnolla. Jaan yleensä veistoksen pienempiin osiin, joita työstän vuorotellen. Se auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa, moottorisahataiteilija täsmentää.

 

Tähtäimessä moottorisahaveiston SM-kisat

Vaikka Ajdari on tehnyt moottorisahataidetta vasta lyhyen ajanjakson ajan, hän on ehtinyt tehdä itseään tunnetuksi lähiseudulla. Toukokuussa hän oli esittelemässä taidettaan Kukkamarkkinoilla, joissa muutama teos vaihtoi omistajaa. Markkinapäivä poiki myös muutaman tilauksen.

– Moni ihasteli töitä torilla. Niiden hinnat liikkuvat koon mukaan 70 eurosta muutamaan sataseen, hän toteaa.

Tulevaisuudenhaaveena aloittelevalla 18-vuotiaalla taiteilijalla on moottorisahaveiston SM-kisat. Ne ovat hänen tähtäimessään kahden vuoden sisällä. Silloinkin hän kuuluu taidelajin nuorimpiin harrastajiin.

 

Äänekäs taiteenlaji estää töiden teon kotipihalla

Yksi ongelma Ajdarin taideharrastukseen kuitenkin liittyy. Hän asuu Kalliomäen omakotitaloalueella, jossa talot sijaitsevat vieri vieressä. Puutöitä ei voi tehdä omalla kotipihalla.

– Jos laulattaisin moottorisahaa kahdeksan tuntia päivässä, naapurit varmasti hermostuisivat, nuorimies naurahtaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic