Lounais-Häme

Puutarhan leikkuujätteet kannattaa hakettaa tai silputa

Nurmikon leikkuujäte ja putoavat lehdet ovat oivallista maanparannusainetta. Olli ja Mirja Harkke tekivät syystöitä vuonna 2015. KUVA: Seppo Pessinen

Syksyllä on pensaiden ja puiden leikkausaikaa. Puutarhaliitto muistuttaa, että leikkuujätteen paras sijoitustapa on silputa se oksaleikkurilla maanpeitteeksi ja -parannusaineeksi.

Oksahake toimii myös mainiona katteena istutuksissa, jolloin se vähentää pintamaan kuivumista. Lisäksi rikkakasvien on vaikeampaa kasvaa sen läpi. Pikkuhiljaa katteen ravinteet vapautuvat myös maahan. Myös puolivalmis komposti sopii mainiosti maan katteeksi.

Nurmikon leikkuujäte ja putoavat lehdet ovat myös arvokasta maanparannusainesta. Parhaiten niistä pääsee eroon silppuamalla ne nurmikon sekaan ruohonleikkurilla.

Tärkeää silloin on se, että myös syysnurmea leikataan riittävän usein, jolloin silppu ei ole liian suurta, eikä se jää kasvua haittaavaksi kuoreksi nurmen päälle. Pieni silppu puolestaan päätyy sellaisenaan maan hyödyllisten mikrobien ja nurmen ravinnoksi. Nurmi leikataan mieluiten poutasäällä, jolloin kuiva silppu ei paakkuunnu koneeseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic