Lounais-Häme Forssa

Puutarhoja laitetaan nyt kuntoon, mutta muista hävittää jäte oikein – Forssassa risuja on viety jopa virkistysalueille

Puutarhajäte tulee käsitellä omalla pihalla tai viedä jäteasemalle, mutta kaupungin maille sitä ei tule siirtää.
Jäteasemille tuodaan nyt paljon risuja ja muuta puutarhajätettä. Forssalainen Jari Heikkilä poikkesi Kiimassuon jäteasemalla risukuorman kanssa tiistaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jäteasemille tuodaan nyt paljon risuja ja muuta puutarhajätettä. Forssalainen Jari Heikkilä poikkesi Kiimassuon jäteasemalla risukuorman kanssa tiistaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Aurinkoiset kelit ja kotona vietetty aika on saanut monen ehostamaan pihaa ja puutarhaa kesäkuntoon.

Pihatöissä syntyy myös puutarhajätettä, joka tulee hävittää oikein. Forssan Lehteen otti yhteyttä Forssan Paavolan asukas, joka oli todistanut ihmisten siirtävän pihoiltaan esimerkiksi risukasoja kaupungin maille.

Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n (LHJ) palvelupäällikkö Anne Sjöberg toteaa ykskantaan tämän olevan väärä menettelytapa.

– Olen itsekin todistanut juuri Paavolassa, kuinka vieraslaji jättipalsami on päässyt leviämään kuntoradan alueelle viedyistä puutarhajätteistä. Virkistysalueet tulisi pitää viihtyisinä, etenkin tällaisina aikoina, kun ihmiset ulkoilevat paljon, Sjöberg kertoo.

Lue myös: LHJ:n biokimppa laajentaa biojätteen keruuta, uusi astia mahdollistaa pidemmät tyhjennysvälit (FL 10.4.2020)

Haravointijätteet kompostiin, risut silppuriin

Puutarhan jätteiden hävittämiseen on käytännössä kaksi tapaa: Joko ne käsitellään oikein omalla pihalla tai sitten viedään jäteasemille.

– Risut voi hakettaa ja käyttää esimerkiksi kateaineena marjapensaissa. Nyt kun eletään jälleen yhteisöllisyyden aikaa, niin oksasilppurin voi hankkia vaikka naapurustoon kiertämään, Sjöberg kertoo.

Haravointijätteen voi kompostoida. Kompostointia varten riittää esimerkiksi eristämätön kompostori tai kehikko, mutta jos mukana kompostoidaan biojätettä, tulee kompostorin olla taajama-alueella lämpöeristetty ja haja-asutusalueella haittaeläimiltä suojattu.

Puutarhajätteisiin lasketaan esimerkiksi lehdet, sammal, ruoho, kitkemisjätteet, kävyt ja pensasaitasilppu.

Koronavirustilanteen vuoksi LHJ on perunut perinteisen keväisen Risupäivänsä, jolloin jäteasemilla on puutarhajäte otettu vastaan maksutta sekä tarjottu kahvia ja neuvontaa.

Puutarhajätettä otetaan Kiimassuolla vastaan jatkuvasti muutaman euron hintaan.

– Jos puutarhajätteet vain on mahdollista käsitellä muutoin, tällä hetkellä kannattaa myös tehdä niin, jotta jäteasemillakin vältetään turhaa liikkumista ja kontakteja, Sjöberg muistuttaa.

– Kaupunkialueella pihat ovat tietenkin pienet, jolloin meille tuonti on ihan hyvä vaihtoehto.

Älä unohda vieraslajeja!

Jos puutarhajätteet on tuotava jäteasemalle, kannattaa se tehdä itselle helpoksi.

– On hyvä selkeästi erotella risut ja haravointijäte, sillä ne lajitellaan jäteasemallakin erilleen. Risut voi tuoda vaikka peräkärryn päällä ja haravointijätteen jätesäkeissä, jotka sitten voi tyhjentää ja käyttää uudelleen myöhemmin.

Tämä johtuu siitä, että kuten kotipuutarhassa, haravointijäte kompostoidaan jäteasemalla mullaksi, kun taas risut haketetaan.

Erikseen kotipuutarhasta tulee eritellä vieraslajit, kuten kurtturuusu ja jättiputki, jotka velvoitetaan nyt hävittämään omalta pihalta joka tapauksessa.

– Vieraslajit tulee tuoda erillisessä jätesäkissä, jotta ne eivät pääse leviämään meillä. Meiltä ne menevät poltettavaksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic